NOS NieuwsAangepast

VN: Israëlische aanval op konvooi onwettig

Het Israëlische leger heeft bij de bestorming van een konvooi met goederen voor de Gazastrook het internationale recht geschonden. Dat concludeert een commissie van de VN-Mensenrechtenraad.

Bij de bestorming van een schip en de confrontaties die daarop volgden, kwamen in mei negen Turken om het leven. Het geweld dat werd gebruikt noemt de commissie "buitenproportioneel". De drie mensenrechtenexperts die de zaak onderzochten "zien genoeg bewijs om over te gaan tot vervolging".

De commissie concludeert bovendien dat de hele blokkade van Gaza illegaal is, omdat er sprake is van een humanitaire crisis in het gebied. Israël heeft de Gazastrook van de buitenwereld afgesloten sinds Hamas er in 2007 de macht overnam.

Bevooroordeeld

Israël verwerpt de conclusies en had eerder al meewerking geweigerd. Volgens een woordvoerder moesten de militairen zich verweren toen de opvarenden hen aanvielen met stokken en messen.

Ook noemt Israël de commissie bevooroordeeld. In de Mensenrechtenraad zitten vooral landen uit Azië, Zuid-Amerika en Afrika, die het zelf soms niet zo nauw nemen met de mensenrechten, stelt de Israëlische regering.

Er loopt nog een VN-onderzoek naar de Israëlische bestorming van het konvooi, waaraan Israël wel meewerkt. Dat onderzoek staat onder leiding van de Nieuw-Zeelandse oud-premier Palmer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl