NOS NieuwsAangepast

'Homohatende dominee VS misbruikte jongens'

De prominente Amerikaanse dominee Eddie Long wordt aangeklaagd wegens seksueel misbruik van twee jonge mannelijke kerkdienaren. Long staat bekend om zijn afkeer van homoseksualiteit en zijn strijd tegen het homohuwelijk. Hij ontkent de beschuldigingen.

De 21-jarige Anthony Flagg en de 20-jarige Maurice Robinson beschuldigen Long ervan zijn status als dominee te hebben misbruikt en hen te hebben gedwongen tot seksuele handelingen.

Volgens Flagg nam Long hen mee op reisjes met overnachting waarbij ze een slaapkamer deelden. Daar zou hij hen hebben gedwongen tot zoenen, masturbatie en orale seks. Robinson zegt dat Lee regelmatig citaten uit de bijbel oplas om zijn daden te rechtvaardigen. De jongens eisen nu een schadevergoeding.

Megakerk

De 57-jarige dominee is het hoofd van de megakerk New Birth Missionary Baptist Church in Atlanta. Long bouwde zijn kerk uit van 300 leden in 1987 tot 25.000 leden op de dag van vandaag. Hij was te gast op het Witte Huis, zorgde voor mondiale evangelietelevisie en reed rond in een Bentley van 350.000 dollar.

Long trok in zijn preken regelmatig van leer tegen homoseksuelen. In 2004 leidde hij een parade tegen het homohuwelijk. Hij stond ook bekend om zijn vrijgevigheid. Hij zou tijdens kerkdiensten auto's en geld hebben geschonken aan vreemden.

Ted Haggard

Het is niet voor het eerst dat een protestantse dominee van een grote kerk verstrikt raakt in seksschandalen. De bekendste is Ted Haggard, voormalig hoofd van een megakerk in Colorado. In een publieke verklaring op televisie gaf hij toe seks te hebben gehad met een mannelijke prostituee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl