NOS NieuwsAangepast

Onderzoek onderwijsinspectie naar boekenborg

De onderwijsinspectie is een onderzoek begonnen naar aanleiding van de vele klachten over de boekenborg die scholen berekenen voor de gratis schoolboeken. De Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) heeft een zwarte lijst opgesteld van scholen die in de fout gaan.

Ook uit de klachten van ouders die bij de NOS zijn binnengekomen, blijkt dat er veel onduidelijkheid is over de borgregeling. De onderwijsinspectie gaat onderzoek doen naar de scholen op de zwarte lijst.

Verplichting

Middelbare scholen mogen ouders niet verplichten om een borg te betalen voor de boeken, ze mogen wel een borg vragen. Ouders moeten de mogelijkheid hebben om de borg niet te betalen. In de praktijk ervaren de ouders het wel als verplichting, omdat ze in de online bestelprocedures geen boeken kunnen bestellen als de algemene voorwaarden niet zijn aangevinkt.

In die voorwaarden staat dat er borg wordt berekend als dat met de school is afgesproken, maar dat ouders die wel kunnen terugvragen via de school. "Het is de wereld op zijn kop dat je je best moet doen om te proberen om iets wat je niet wilt betalen niet betaald te krijgen", zegt Erik Flentge van de VOO.

Niet optreden

De Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) en onderwijsjurist Paul Zoontjens zeggen dat de borgbetaling door deze procedure als een verplichting gezien kan worden.

Staatssecretaris Van Bijsterveldt zegt dat er niet opgetreden zal worden tegen scholen die de borg verwerkt hebben in de bestelprocedures, als die scholen voldoen aan de voorwaarden. Die voorwaarden kunnen bestaan uit instemming van de medezeggenschapsraad, een regeling voor ouders die de borg niet kunnen of willen betalen en heldere communicatie over de regeling.

Incassobureau

Uit klachten die bij de NOS binnenkwamen, blijkt dat ouders niet of slecht worden geïnformeerd en soms zelfs niet de mogelijkheid hebben om de borg terug te vragen. Er zijn zelfs meldingen van ouders die incassobureaus achter zich aan krijgen als ze de borg niet betalen.

Boekenleveranciers Iddink en Van Dijk leveren het grootste deel van de boeken voor Nederlandse scholen en leerlingen. In totaal innen zij borg bij 225.000 leerlingen, het gemiddelde borgbedrag is 75 euro. Het grootste deel van het geld blijft in beheer bij Van Dijk en Iddink, die daar rente over krijgen.

Schade

Beide bedrijven benadrukken geen winst over te houden aan de borg en zich te houden aan de regels. Ouders die de borg trouwens niet betalen, moeten aan het einde van het jaar wel eventuele schade aan de boeken betalen.

Als er geen schade is en de ouders hebben wel borg betaald, krijgen ze het bedrag terug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl