NOS NieuwsAangepast

Frankrijk vreest aanslag

Frankrijk is bang dat terroristen zullen toeslaan in Parijs. Minister van Binnenlandse Zaken Brice Hortefeux noemt de dreiging van een terroristische aanslag "reëel" en daarom zijn veiligheidsdiensten in verscherpte staat van paraatheid. "Onze waakzaamheid is verscherpt."

De minister wilde niet ingaan op welke maatregelen er precies zijn getroffen, maar zwaarbewapende militairen patrouilleren bij het Parijse openbaar vervoer, Joodse instellingen en toeristische attracties.

Franse media meldden dat er wordt gezocht naar een vrouw die een zelfmoordaanslag zou willen plegen op de Parijse metro, maar dat wordt officieel niet bevestigd. Veiligheidsmensen zouden het metrostelsel al hebben doorzocht, maar niks gevonden hebben.

Vorige week nog werd de Eiffeltoren ontruimd na een dreigtelefoontje. Met speurhonden werd het bouwwerk verdieping voor verdieping uitgekamd, maar er werd niets gevonden. Ook een metrostation bij de Notre Dame werd vanwege de bommelding tijdelijk gesloten.

Ontvoerd

De dreiging wordt gezocht in de richting van de Noord-Afrikaanse tak van al-Qaida, de AQIM (al-Qaida in de Islamitische Maghreb). Die beschuldigt Frankrijk ervan medeplichtig te zijn aan het vermoorden van onschuldige burgers in Noord-Afrika. Daarom moet het land gestraft worden.

Vorige week werden zeven mensen, onder wie vijf Fransen, gekidnapt bij een uraniummijn in het noorden van Niger. De circa dertig ontvoerders ontsnapten in twee landrovers en vluchtten richting buurlanden Mali en Algerije. Frankrijk houdt AQIM verantwoordelijk en heeft inmiddels militairen en vliegtuigen naar Niger gestuurd.

Mislukte redding

Een paar maanden geleden probeerde Frankrijk een andere in Niger ontvoerde Fransman, Michel Germaneau, te bevrijden. De actie mislukte en bij het gevecht werden zeven kidnappers gedood. Vervolgens executeerden de AQIM-strijders Germaneau en zwoeren Frankrijk wraak.

Er zijn ook andere redenen waarom Frankrijk bang is voor een aanslag. Zo noemen veiligheidsspecialisten het onlangs ingevoerde boerkaverbod. Dat zou bij fundamentalisten kwaad bloed hebben gezet. Ook de Franse aanwezigheid in Afghanistan is altijd een risico.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl