NOS NieuwsAangepast

Prinsjesdag tot in de puntjes voorbereid

Het is Prinsjesdag 2010. Tienduizenden mensen staan langs de route om op deze Prinsjesdag een glimp van hen op te vangen.

De dag is tot in de puntjes voorbereid. Er liggen touwen in de tramrails, zodat de koets niet vast komt te zitten. De paarden hebben op het Scheveningse strand geoefend met vuurwerk en gillende kinderen. Tijdens de rit van de Gouden Koets klinkt iedere minuut een saluutschot vanaf het Malieveld.

Bezuinigen

Koningin Beatrix leest in de Ridderzaal de Troonrede, die dit jaar anders dan anders is, zonder grote plannen voor het komende jaar. Het zittende kabinet is demissionair en houdt zich alleen bezig met politiek niet-controversiële onderwerpen. Toch gaat het kabinet volgend jaar 3,2 miljard euro bezuinigen. Dat was al in 2009 afgesproken. Het kabinet wil zo de begroting netjes overdragen aan het nieuwe kabinet.

Dat nieuwe kabinet is in de maak. De formatie duurt inmiddels langer dan honderd dagen. Een coalitie van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV wil nog meer wil bezuinigen.

Koffertje

Veel van de bezuinigingsplannen van het demissionaire kabinet zijn al bekend geworden. Zo krijgen rijksambtenaren geen salarisverhoging, worden kinderopvang, roken en boetes duurder en schrapt het kabinet tweederde van het budget voor de inburgering.

Voor het eerst van zal minister van Financiën Jan Kees de Jager de Miljoenennota en de Rijksbegroting voor 2011, verpakt in het traditionele koffertje, aanbieden in de Tweede Kamer.

De NOS doet op televisie, radio, internet en teletekst uitgebreid verslag van Prinsjesdag. Klik hier voor het programma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl