NOS NieuwsAangepast

Bonden: 1,5 tot 2 procent meer loon

De FNV-bonden eisen bij de komende cao-onderhandelingen twee procent loonsverhoging. Daarmee ligt de eis iets hoger dan de inflatie. De bonden willen bovendien afspraken maken over werkgelegenheid, arbeidsdeelname door ouderen en flexwerk.

Als de werkgevers daar niet op ingaan, kan de looneis oplopen tot drie procent, staat in de arbeidsvoorwaardennota die de Federatieraad heeft vastgesteld.

De cao-coördinator van de FNV, Catelene Passchier, stelt dat economie weliswaar aantrekt, maar dat de crisis nog niet voorbij is. "Daarom hebben we gekozen voor een goede balans tussen een looneis die iets uitkomt boven het verwachte inflatieniveau en stevige afspraken over goed werk", zegt Passchier.

AOW-akkoord

FNV-voorzitter Jongerius dreigt bovendien met 'grote problemen' met haar achterban als het nieuwe kabinet het AOW-akkoord van werkgevers en werknemers niet integraal overnemen.

Ook werkgeversorganisatie VNO-NCW doet een beroep op het nieuwe kabinet om het AOW-plan te steunen. De sociale partners werden het in juni eens over verhoging van de pensioenleeftijd naar 66 jaar in 2020.

CNV

De christelijke vakbond CNV heeft ook zijn looneisen voor volgend jaar gepresenteerd. De vakbond zet in op een loonsverhoging van 1,5 tot 2,5 procent. Daarmee houdt de looneis gelijke tred met de inflatie, meent de CNV.

Naast behoud van koopkracht wil de christelijke vakbond dat er geïnvesteerd wordt in meer en betere werkgelegenheid in de sectoren waar financiële ruimte is. De vakbond vindt het vooral belangrijk dat bedrijven investeren in ouderenparticipatie en een goed jongerenbeleid.

Prinsjesdag

De vakbonden komen traditioneel met de looneis vlak voor Prinsjesdag, de dag waarop de Rijksbegroting voor het komende jaar wordt gepresenteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl