NOS NieuwsAangepast

Een bijzondere Prinsjesdag

Slechts een handjevol ministers zit dinsdag in de Ridderzaal op de eerste rij als koningin Beatrix haar 31ste Troonrede voorleest.

Alleen de demissionaire ministers van het CDA en de ChristenUnie zijn van de partij. De voormalige PvdA-bewindspersonen zijn in februari uit het kabinet gestapt.

Geen zin

Het wordt een andere Prinsjesdag. Zonder volledig kabinet. Zonder uitgebreide Troonrede. Zonder vergaande plannen. De Algemene Politieke Beschouwingen - hét debat waarin de Tweede Kamer de plannen van het kabinet beoordeelt - is ook van de agenda afgevoerd. Dat heeft geen zin, vindt de Kamer.

Het is overigens niet de eerste keer dat de koningin een Troonrede leest, terwijl er een demissionair kabinet zit. Dat was in 1956, 1972, 1977, 1985 en 1989 ook het geval.

De koninginnen Juliana (1956, 1972 en 1977) en Beatrix (1985 en 1989) refereerden in hun Troonrede naar de bijzondere omstandigheden. "Ofschoon meer dan drie maanden zijn verlopen sinds de verkiezingen voor de Tweede Kamer werden gehouden, is het nog niet mogelijk gebleken te komen tot de vorming van een nieuw kabinet," constateerde Juliana in 1956. Beatrix sprak in 1989 van een "sobere" uiteenzetting van het regeringsbeleid.

Winkel passen

Het is dus al 21 jaar geleden dat Beatrix snel klaar was met haar Troonrede. De Troonrede is tenslotte een uiteenzetting over de belangrijkste plannen van een kabinet voor het volgende jaar. En die plannen zijn er niet. Een demissionair kabinet heeft zijn ontslag al aangeboden en doet niet meer dan op de winkel passen.

Het wachten is op de voortgang van de formatiegesprekken verderop aan het Binnenhof, in de Eerste Kamer. De fractievoorzitters Rutte, Verhagen en Wilders hopen binnen enkele weken klaar te zijn met de vorming van een rechts minderheidskabinet. Dan zal duidelijk worden wat Nederland te wachten staat.

Droog

De partijen willen 18 miljard euro bezuinigen en forse ingrepen worden verwacht. De Tweede Kamer wil daarom niet over de huidige begroting debatteren bij de Algemene Politieke Beschouwingen, maar houdt haar kruit liever droog.

Demissionair premier Balkenende kan daarom dinsdag na de officiële festiviteiten rondom Prinsjesdag weg uit Den Haag. Hij vertrekt naar New York, waar hij is uitgenodigd voor de 65ste vergadering van de Verenigde Naties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl