NOS NieuwsAangepast

Zoektocht naar Willeke Dost hervat

Bij het huis waar het verdwenen meisje Willeke Dost woonde, wordt opnieuw gegraven. Op een afvalterrein vlakbij de boerderij in Koekange, in de buurt van Hoogeveen, wordt de zoektocht naar haar lichaam voortgezet.

Justitie wilde daar al eerder graven, maar eerst moest worden vastgesteld dat de grond van het weiland, een voormalige vuilstort, niet zwaar verontreinigd was. Uit onderzoek bleek dat de grond niet vervuild is.

Het weiland wordt afgegraven, waarna forensische archeologen van het Nederlands Forensisch Instituut en speurhonden aan de slag kunnen. Bij het onderzoek, dat de hele week duurt, wordt gebruikgemaakt van een grondradar.

Eerder werd er al op drie locaties rond het huis in Koekange gegraven. Daarbij is niets gevonden.

Verklaringen

De 15-jarige Dost verdween in de nacht van 14 op 15 januari 1992 uit de boerderij van haar pleegfamilie in Koekange. Ze is daarna nooit meer gezien. Ook is er nooit een lichaam gevonden.

Lange tijd werd ervan uitgegaan dat het meisje was weggelopen. Daarom werd er destijds relatief weinig aandacht aan besteed. Toch zijn er altijd vragen blijven bestaan rondom de verklaringen van de pleegfamilie.

Willekes pleegouders deden pas na vijftien uur aangifte van verdwijning. Naar eigen zeggen omdat ze dachten dat Willeke al naar school was vertrokken, toen ze om 07.00 uur 's ochtends constateerden dat ze niet thuis was. Maar het meisje hoefde die dag pas om 10.00 uur op school te zijn en al haar schoolspullen lagen nog thuis.

Weer vrij

Mensen uit de omgeving zouden hebben gezien dat de pleegouders een paar dagen na Willekes verdwijning spullen stonden te verbranden in de tuin. Ook was bekend dat het meisje niet gelukkig was bij de pleegfamilie. Ze wilde liever bij een tante wonen, maar dat vond de Kinderbescherming niet goed.

Daarnaast zou ze tegen vriendinnetjes hebben gezegd dat ze haar pleegvader en pleegbroers seksmaniakken vond.

In juni werden de 66-jarige pleegmoeder Herna M. en de 38-jarige pleegbroer Bart M. gearresteerd, zij kwamen na enige tijd weer vrij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl