NOS NieuwsAangepast

Schadelijke snuitkever rukt op

Uitheemse snuitkeversoorten veroorzaken steeds meer overlast in tuinen en parken in Nederland. Entomoloog Silvia Hellingman luidt de noodklok, het is volgens haar helemaal uit de hand gelopen.

De kevers zijn berucht door de schade die ze toebrengen aan granen en andere planten die dienen als voedsel voor mensen. Bij de uitheemse soorten zijn vooral de conifeer, klimop en rododendron populair.

Nakomelingen

"Doodtrappen? Nou ze zijn taai hoor", vertelt Hellingman. De kever heeft geen natuurlijke vijanden en het klimaat deert ze nauwelijks. "Ik heb ze onderworpen aan hongerproeven en ze kunnen wel vier maanden zonder voer. Ze leven van alles, van gras tot onkruid."

Bovendien plant de snuitkever zich in rap tempo voort. "Per koppeltje kunnen ze wel 1200 nakomelingen achterlaten", aldus Hellingman.

Alarm

In Nederland zouden op dit moment zeker vele duizenden exemplaren rondlopen. Het probleem begon in de Randstad, maar verspreidt zich nu over de rest van het land.

"En dat is gekomen door de handel", zegt Hellingman. "Onze overheid moet internationale afspraken maken, want het probleem speelt zich niet alleen af in Nederland maar ook in andere landen waar alarm is geslagen. Alles wat door Europa getransporteerd wordt, moet gewoon schoon worden verklaard."

Entomologen van de Wageningen Universiteit beamen de noodkreet van Hellingman. Volgens hen is de enige oplossing het wettelijk aanscherpen van de controle op de import van Europese planten. Tegen de kevers die al in Nederland zijn, is vrijwel niets te doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl