NOS NieuwsAangepast

Anti-Japanse betogingen in China

In China zijn in verschillende steden anti-Japanse betogingen gehouden. Vele honderden mensen gingen de straat op en er werden Japanse vlaggen vertrapt. Een diplomatieke rel tussen de twee grote mogendheden is de aanleiding voor de 'spontane' protesten.

Japan legde vorige week een Chinees vissersschip aan de ketting omdat het twee Japanse patrouilleboten zou hebben geramd. Dat gebeurde bij een eilandengroep waarop zowel China als Japan aanspraak maakt. De vijftienkoppige bemanning werd gearresteerd. Het schip en de bemanning zijn inmiddels vrij, maar de Chinese kapitein zit nog vast.

Stenen door de ruiten

Het conflict tussen Japan en China breidt zich uit. Demonstreren in China is zeldzaam en wordt eigenlijk alleen toegestaan als de overheid er baat bij heeft. De vorige grote demonstratie in Peking was in 2005. Dat was ook tegen Japan en ging over meerdere incidenten. Toen vlogen de stenen door de ruiten van de Japanse ambassade. De demonstraties zijn vaak opgezet door nationalistische jonge Chinezen, vooral studenten, met wat vermeende hulp van bovenaf.

Vandaag wordt in China herdacht dat Japan in 1931 een groot deel van Mantsjoerije bezette.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl