NOS NieuwsAangepast

Oktoberfest: 200 jaar bier op de weide

Door correspondent Wouter Meijer

Zes miljoen bezoekers, evenzoveel liters bier, ruim honderd ossen en een half miljoen gebraden kippetjes. In 14 grote tenten viert München vanaf vandaag weer het Oktoberfest. Burgemeester Christian Ude sloeg om twaalf uur vanmiddag het eerste vat aan en riep "O'zapft is!" - de woorden waar veel mensen in de Beierse hoofdstad het hele jaar op wachten.

Het heet dan wel Oktoberfest, maar al lang geleden heeft men bedacht dat het in september mooier weer is en de mensen dus meer bier drinken. Want daar gaat het om. Tijdens dat drinken doen de bezoekers nog twee andere, uiterst belangwekkende dingen: flirten en eten. De enige voorwaarde is dat het laatste weekend in oktober valt.

Het Oktoberfest is begonnen in 1810 als een paardenrace voor het gewone volk, ter ere van het huwelijk van de Beierse kroonprins met prinses Therese. Het grote veld aan de rand van de binnenstad waar het feest wordt gehouden heet daarom nog steeds Theresienwiese, voor vaste bezoekers de "Wiesn". Het feest is dit jaar dus precies 200 jaar oud, hoewel er een paar keer geen feest was: tijdens een uitbraak van de cholera en een paar oorlogen.

Bomaanslag

Nu al 60 jaar is het elk jaar feest, en elk jaar groter. Ook in 1980 ging het Oktoberfest gewoon door, ondanks een bomaanslag door een rechtsextremist. Er vielen dertien doden, maar de stad München wilde de pret niet laten bederven en heeft er ook later weinig woorden aan vuil gemaakt.

De Wiesn is in de loop der jaren steeds voller geworden, inmiddels hebben alle grote brouwerijen een eigen tent, daarnaast zijn er kramen met worst en ossenvlees, maar ook met suikerspinnen en koekharten met lieve spreuken erop. En ongeveer 80 kermisattracties zoals zweefmolens en een achtbaan, alles is 17 dagen lang open van vroeg tot laat.

Het bier kost dit jaar tussen de 8,30 en 8,90 euro per Mass, dat is de vaste eenheid: een zwaar glas waar een liter bier in past. Vaste bezoekers kennen de ongeschreven wetten: bij het klinken houd je de Mass vast aan het oor, om je vingers niet te bezeren tussen de zware pullen. Na het proosten moet je een slok nemen, als je het glas eerst neerzet is de toost niet meer geldig.

Vrijgezel

Nog een paar dingen die men dient te weten: de serveersters heten Madl, het is heel normaal om ze te roepen met termen als Spatzl, en als ze de strik van hun rok links dragen zijn ze vrijgezel. Beierse klederdracht is niet verplicht maar de afgelopen jaren wel erg modieus geworden, en verhoogt volgens vaste bezoekers de flirtfactor: Dirndl voor de dames, Lederhose voor de heren.

Wat je ook moet weten is natuurlijk in welke tent je gaat zitten. De grote tenten hebben tradities die teruggaan tot de 19de eeuw. Zo zitten de Bekende Duitsers (die hier Promis heten) in het Hippodrom (inderdaad nog afkomstig van de paardenraces), de tieners gaan naar de Schottenhamel. En dit jaar is er ook nog een speciale museumtent, gewijd aan de geschiedenis van 200 jaar Wiesn.

Roes

Er is eigenlijk maar één probleem: waar slaap je je roes uit? Tweederde van de gasten komt uit de stad of directe omgeving, voor anderen is het te hopen dat ze goede vrienden in München hebben, want hotels zijn voor gewone bezoekers onbetaalbaar.

Er zijn natuurlijk alternatieven: meer dan 100 landen op aarde hebben een of meerdere Oktoberfeesten, meestal compleet met Beierse kledij en echte Mass-glazen. Het Duitse bureau voor toerisme heeft zelfs ontdekt dat "Oktoberfest" het bekendste Duitse woord is, wereldwijd bekender dan Kindergarten of Autobahn. Maar ook als er speciaal bier uit Beieren voor wordt ingevlogen, de sfeer van de Wiesn kun je niet namaken. En dit jubileumjaar al helemaal niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl