NOS NieuwsAangepast

Verkiezingen Afghanistan onrustig

Ruim drie miljoen Afghanen hebben vandaag hun stem uitgebracht bij de parlementsverkiezingen. Dat betekent een opkomst van ruim veertig procent. De eerste uitslagen worden in de loop van volgende week verwacht. De einduitslag komt pas in de loop van oktober.

De parlementsverkiezingen in Afghanistan verliepen onrustig. Zeker 150 stembureaus zijn doelwit geweest van aanslagen door de taliban. Daarbij zijn zeker 15 doden gevallen. Ook zijn er berichten over fraude.

Uiteindelijk kon er bij ruim negentig procent van de stembureaus worden gestemd, de rest van de bureau's bleef uit veiligheidsoverwegingen dicht.

Ontwrichten

De taliban hadden voor de stembusgang gezworen dat ze de verkiezingen zouden ontwrichten. Zo worden kiezers geïntimideerd. De taliban hebben bij moskeeën flyers neergelegd met bedreigingen aan iedereen die wilde gaan stemmen. Ook op internet zijn dreigementen geuit.

Toch is volgens de autoriteiten de opzet van de taliban om de verkiezingen te verstoren, mislukt. Uiteindelijk kon bij ruim negentig procent van de stembureaus worden gestemd.

Raket

Enkele uren voor het opengaan van de stembureaus is de Afghaanse hoofdstad Kabul getroffen door een raket. Ook in een stad ten oosten van Kabul zijn drie raketten neergekomen. Of er slachtoffers zijn is niet bekend.

Gisteren werden twee kandidaat-parlementariërs ontvoerd, evenals achttien campagnemedewerkers en leden van de kiescommisse. Om de kiezers te beschermen zijn zo'n 300.000 Afghaanse en militairen en agenten ingezet.

Test

De parlementsverkiezingen zijn een test voor president Karzai, die vorig jaar aan zijn tweede termijn begon. De verkiezingen werden toen gedomineerd door berichten over fraude. Ook nu zijn er extra stembiljetten opgedoken en sommige inkt waar kiezers hun vinger in moeten dopen zou makkelijk afwasbaar zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl