NOS NieuwsAangepast

Bijzonder schilderij in Boijmans van Beuningen

Vanaf vandaag is het bijzondere schilderij 'Trinidad Fernandez' van Kees van Dongen (1877 - 1968) te zien in de tentoonstelling "De grote ogen van Kees van Dongen" in het museum Boijmans van Beuningen. Het schilderij komt uit de grote kunstcollectie van Farah Diba, weduwe van de laatste sjah van Iran.

Na hun vlucht uit Iran in 1979 is de hele collectie van Farah Diba bewaard gebleven in de archieven van het museum voor moderne kunst in Teheran. Een deel van die collectie is heel kort in september 2005 te zien geweest in Teheran. Het schilderij van Van Dongen was daar niet bij en is sinds 1956 in Basel niet meer tentoongesteld.

Om het schilderij naar Nederland te krijgen was toestemming van drie Iraanse ministers nodig en diplomatieke hulp van Nederland. Boijmans van Beuningen hoopt dat er nu vaker stukken uit de collectie uitgeleend worden.

Rotterdam

In de tentoonstelling zijn circa tachtig topwerken van Kees Van Dongen te zien die uit allerlei privéverzamelingen, familiebezit en andere topcollecties komen.

Van Dongen groeide op in Rotterdam en begon op zijn vijftiende met tekenlessen. Drie jaar later kon hij als tekenaar de kost verdienen en werkte hij voor verschillende bladen waaronder Het Rotterdamsch Nieuwsblad. In 1897 vertrok Van Dongen naar Parijs om zich daar als tekenaar verder te ontwikkelen.

In Parijs ontwikkelde Van Dongen zich van links geëngageerde illustrator tot gevierde kunstenaar. Van Dongen was niet alleen spraakmakend vanwege zijn fel kleurgebruik van kleur en ruwe penseelvoering, maar ook vanwege zijn levensstijl, als bohemien in Parijs. Zo waren zijn nachtelijke ateliersfeesten legendarisch.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl