NOS NieuwsAangepast

Klink: CDA-voorzitter Bleker deelde mijn zorgen

CDA-voorzitter Henk Bleker deelde de zorgen van Ab Klink over samenwerking met de PVV. Maar Bleker wilde de onderhandelingen met de PVV niet staken.

Dit zegt CDA-minister Klink in een reactie op het bericht van de GPD-bladen dat ook Bleker de onderhandelingen met de partij van Geert Wilders wilde stoppen. Ook Bleker laat weten dat hij het bericht "niet kan plaatsen".

Klink zegt in de GPD-bladen: "Bleker was het met mij eens. Ik wilde niet meer. Het zat me tot hier".

Zorgen

De conclusie dat ook Bleker de gesprekken wilde staken, is echter een brug te ver, stelt Klink.

"Ik snap niet waar die woorden vandaan komen", aldus Klink. "Hij deelde mijn zorgen, maar het was niet zo dat hij zei: ik ben het volledig met je eens en we moeten de onderhandelingen stoppen."

Klink stopte begin september als onderhandelaar over een kabinet met de VVD, met gedoogsteun van de PVV. Volgens Klink was samenwerking met de PVV "een onbegaanbare weg".

Geheim overleg

Klink had zijn bezwaren in een vijf pagina's tellende brief opgeschreven, die hij aan Bleker en fractievoorzitter Verhagen had verstuurd.

Het was Klinks bedoeling om deze brief in een geheim overleg te bespreken. De volgende dag bleek een aantal fractieleden de brief ook te hebben. "Dat heeft mij ook verbaasd", zegt Klink. Later lekte de brief ook nog uit en trok Klink zich terug uit de onderhandelingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl