NOS NieuwsAangepast

'Chaos' door spoorboekloos rijden

De proef van de NS waarbij iedere tien minuten treinen reizen tussen Amsterdam en Eindhoven verloopt niet vlekkeloos. Reizigersvereniging Rover spreekt van een chaos op het spoor en bij het OV Loket zijn veel klachten over capaciteitsproblemen binnengekomen.

Dorathé Hoentjen van het OV Loket zegt in het Radio 1 Journaal dat veel treinen overvol zitten. "Waar vroeger dubbeldekkers reden, rijden nu sprinters. Die kunnen veel minder mensen vervoeren. Ze rijden met de proef wel frequenter, dus zou het probleem moeten opheffen, maar de reizigers ervaren dat niet zo."

Ook zeggen reizigers hun aansluitingen te missen. Volgens de klachten gebeurt het regelmatig dat de aansluitende trein vertrokken is.

Ook is het mogelijk dat treinen soms bewust stations voorbij rijden. "Dat is een maatregel die we soms nemen bij vertragingen. Maar het is wel de bedoeling dat de reizigers hier goed over geïnformeerd worden", vertelt woordvoerder John Krijgsman van de Nederlandse Spoorwegen.

Strakke planning

De NS erkent de problemen met de proef tot op zekere hoogte. Krijgsman: "We hebben een hele strakke planning. Iedere klant die zijn reis op de site van de NS plant, kan dat tot op de minuut doen. Maar we hebben inderdaad meer gehoord over de capaciteitproblemen."

Krijgsman legt uit dat het slechts om een proef gaat. "Dit betekent dat er dingen kunnen misgaan. Zo is afgelopen week gebleken dat een aantal sprinters op het traject onvoldoende capaciteit heeft. Daarom hebben we van Tiel naar Utrecht treinen langer gemaakt."

De NS zegt de proef uitvoerig te blijven evalueren. "We zullen bijsturen waar nodig", besluit Krijgsman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl