NOS NieuwsAangepast

VVD, CDA en PVV sluiten akkoord over veiligheid

De onderhandelaars van VVD, CDA en PVV zijn het eens geworden over hun beleid op veiligheidsgebied. Dat meldt de actualiteitenrubriek Nieuwsuur.

Het nieuwe kabinet zou er volgens het akkoord voor moeten zorgen dat er op termijn drieduizend agenten bijkomen. Verder willen de drie partijen dat het aantal politiekorpsen in Nederland wordt teruggebracht van 25 tot tien. Die tien korpsen vallen dan direct onder de verantwoordelijkheid van de nieuwe minister van Veiligheid.

De plannen kunnen nog veranderen. Zo kunnen de afspraken bijvoorbeeld opengebroken worden als de onderhandelaars op andere gebieden geen overeenstemming bereiken.

Minimumstraffen

Ook willen de onderhandelaars minimumstraffen instellen voor zware vergrijpen en moet er een beperking komen van het proefverlof voor tbs'ers.

De maatregelen moeten nog wel worden doorgerekend, want de onderhandelaars hebben het plan nog niet financieel rond. Ook kan het zijn dat het plan nog wordt aangepast, afhankelijk van het verdere verloop van de onderhandelingen.

Politiebond

De Nederlandse politiebond is het eens met het terugbrengen van het aantal korpsen, maar is wel bang dat de reorganisatie ten koste gaat van het werk van de politie op wijkniveau. "Als je het allemaal brengt onder één ministerie van Veiligheid, dan bestaat de kans dat een van de taken van de politie, 'hulp aan hen die deze behoeven' zoals dat heet, onder druk komen te staan."

De bond steunt het idee van extra agenten, maar moet nog zien of het zover komt. "Sinds Columbus hoor ik bij elke kabinetsformatie wel dat er extra agenten bijkomen", zegt woordvoerder Jan Willem van der Pol van de Politiebond. "Dat blijft altijd achterwege, we worden alleen maar geconfronteerd met bezuinigingen."

Van der Pol vraagt zich af waar de extra politieagenten vandaan zouden komen. "Als ze hen weghalen bij de administratieve en ondersteunende collega's, dan is het natuurlijk vrij makkelijk om die agenten erbij te doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl