NOS NieuwsAangepast

Sirene op autoradio niet ingevoerd

Automobilisten krijgen de sirenes van politie, brandweer en ambulances niet te horen op hun autoradio. Een proef om het verkeer via de radio te waarschuwen dat er een hulpverlener aankomt, is op niets uitgelopen. Dat heeft staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken laten weten.

Het idee van het 'Flistersysteem' was dat hulpverleners sneller door het verkeer konden komen als automobilisten eerder horen dat ze in aantocht zijn. Veel automobilisten horen naderende hulpvoertuigen niet, omdat auto's steeds beter geïsoleerd zijn en veel weggebruikers naar muziek luisteren.

Omwonenden

Uit de proef is niet gebleken dat hulpverleners sneller ter plaatse zijn en daarom ziet Bijleveld af van landelijke invoering. Bovendien komt het radiosignaal ook terecht bij automobilisten op andere rijbanen en bij omwonenden, die daar niet blij mee zijn.

Een ander probleem is volgens de staatssecretaris dat de frequentieruimte van het Flistersysteem is toegewezen aan radiozenders, die daardoor worden beperkt in de rechten die ze hebben voor het gebruik van de frequentie. Bijleveld zegt dat de overheid voor het gebruik van die ruimte zou moeten betalen, maar daar in tijden van bezuinigingen geen geld voor heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl