NOS NieuwsAangepast

Sarkozy verwerpt kritiek in Brussel

De Franse president Sarkozy heeft op de EU-top in Brussel woedend gereageerd op de kritiek op zijn uitzetbeleid. EU-commissaris Viviane Reding van Justitie vergeleek eerder deze week de uitzettingen van Roma-zigeuners met deportaties in de Tweede Wereldoorlog.

Sarkozy noemt de vergelijking ongepast en zegt dat in Brussel alle Europese regeringsleiders geschokt reageerden op Redings uitlating. "Zo praat je niet onder Europese partners", zei de Franse president na afloop van de top tegen de pers. "Het zijn smakeloze vergelijkingen. De zaak heeft mij diep geraakt."

De Franse president botste op de EU-top vooral met de voorzitter van de Europese Commissie, de Portugees José Manuel Barroso. Die had Sarkozy laten weten niet blij te zijn met de omgang van Frankrijk met Roma-zigeuners. Volgens diplomaten die bij het gesprek aanwezig waren, reageerde Sarkozy door te zeggen dat de Europese Commissie zijn land beschadigd heeft.

'Te grote woorden'

Barroso verklaarde later dat "respect voor de mensenrechten heilig is voor de Europese Unie". "Ik moet wel toegeven dat we in de hitte van het debat te grote woorden hebben gebruikt", voegde hij daaraan toe.

Het debat over het Franse uitzettingsbeleid was door de uitspraken van Reding op scherp gezet. Sarkozy gaf in Brussel wel aan tevreden te zijn dat ook Barroso afstand had genomen van Redings vergelijking.

Uitzetbeleid

Intussen is Sarkozy niet van plan het uitzetbeleid stop te zetten. Volgens de Franse president zijn de uitzettingen niet gericht tegen de zigeuners, maar tegen illegalen en criminelen. Hij benadrukte dat dat elke uitzetting individueel wordt beoordeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl