NOS NieuwsAangepast

Paus begint Brits staatsbezoek

Paus Benedictus is in Edinburgh begonnen aan een vierdaags bezoek aan Groot-Brittannië. Bij zijn openingstoespraak drong hij aan op "respect voor religieuze tradities" en waarschuwde hij tegen "agressieve secularisatie".

Koningin Elizabeth ontving de paus in haar officiële residentie in Schotland. Daarna volgt een openluchtmis in Glasgow. Doordat de paus wordt ontvangen door de koningin, is het tegelijkertijd een ontmoeting tussen twee religieus leiders, aangezien de monarch in Groot Brittannië tevens het hoofd is van de Anglicaanse kerk.

De belangrijkste thema's van het bezoek zijn de relatie met de Anglicaanse kerk en de zaligverklaring van kardinaal John Henry Newman (1801-1890). De zaligverklaring ligt gevoelig omdat de anglicaan Newman zich in 1845 tot de katholieke kerk bekeerde.

Gefaald

Tegenstanders hebben tal van protesten gepland. Actiegroepen hebben betogingen georganiseerd naar aanleiding van de misbruikschandalen binnen de kerk. In Edinburgh, Glasgow, Londen en Birmingham worden manifestaties gehouden door atheïsten en homorechtengroeperingen.

Bij aankomst zei Benedictus in een interview met de BBC dat de kerk heeft gefaald bij de aanpak van kindermisbruik door priesters.

Het is het eerste staatsbezoek dat een paus aan Groot-Brittannië brengt sinds de Anglicaanse kerk in 1534 ontstond als afsplitsing van de Rooms-Katholieke kerk. In 1982 bracht paus Johannes Paulus II nog wel een bezoek aan het land, maar dat was geen officieel staatsbezoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl