NOS VoetbalAangepast

Ajax kansloos bij superieur Real

In het eerste Champions League-duel sinds 14 maart 2006 is Ajax hardhandig op zijn tekortkomingen gewezen.

Real Madrid was in het eigen Estadio Santiago Bernabéu oppermachtig, maar verzuimde de fans op een monsterscore te trakteren: 2-0.

De gasten, die het zonder de geschorste Luis Suarez en Jan Vertonghen moesten doen, werden anderhalf uur lang van de mat geblazen. Maarten Stekelenburg zag de ene na de andere aanval op zich af komen en het was aan de Ajax-doelman te danken - en aan het feit dat niet alle schoten van de thuisclub even goed geplaatst waren - dat het na 45 minuten slechts 1-0 stond.

Bij de treffer kreeg Real ook nog een hulp van een Ajacied; bij een corner van Xabi Alonso kopte Vurnon Anita de bal via zijn eigen voet langs Stekelenburg.

Dartelen

Real pakte de draad na rust meteen weer op met vijf grote kansen in tien minuten. En ook in het vervolg bleef de Koninklijke door de Ajax-verdediging dartelen, maar de ploeg bleef ook kansen missen. Tot een kwartier voor tijd, toen Gonzalo Higuaín uit de rebound scoorde na weer een knappe redding van Stekelenburg.

De Amsterdammers stelden daar vrijwel niets tegenover op het dramatisch slechte veld. De ploeg speelde zonder overleg, tempo of ideeën en de bal werd voortdurend binnen de kortste keren ingeleverd.

Toch was er twee minuten na de 2-0 zowaar een prachtige bal van Urby Emanuelson op de lat en een fraaie volley van Miralem Sulejmani in de rebound die Iker Casillas knap pareerde. Een goal zou echter heel wat te veel van het goede zijn geweest voor Ajax, dat een ware ontgroening meemaakte.

"Vervelende avond"

"Ik ben blij dat het 2-0 is gebleven," sprak Stekelenburg, de 'man of the match' aan Amsterdamse zijde. "Vooraf hoop je nog op een stunt. Maar die zat er niet in, Real Madrid was levensgevaarlijk. Pas na 2-0 maakten ze een paar foutjes. Helaas konden we daar niet van profiteren. Het ging niet zoals het moest. Een vervelende en lastige avond."

"Dit was een heel goede les. Je zou het inderdaad een ontgroening kunnen noemen", sprak Ajax-trainer Martin Jol. "Het was een duel tussen de mannen en de jongens. Er was er maar één die bij ons overeind bleef en dat was Maarten Stekelenburg. Het was de overtreffende trap van kansloos, ja. Geen speler heeft bij ons zijn eigen niveau gehaald."

"Het zal tegen AC Milan anders moeten. Want die hebben voorin ook een stuk of vier grote namen lopen. Ik kan mijn spelers niets verwijten. Ze hebben hard gewerkt. Maar we hebben alle hoeken van het veld gezien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl