'Overheid verspilt miljarden aan ICT'
De overheid zou nog altijd miljarden euro's verspillen door mislukte ICT-projecten. Onlangs heeft het ministerie van Justitie nog een project stilgezet, dat twaalf miljoen heeft gekost. Dat meldt de KRO op Radio 1.
Volgens Chris Verhoef, hoogleraar informatica, weet niemand precies hoeveel geld er wordt verspild bij het Rijk en bij gemeenten aan ICT. "De laatste schattingen komen uit 2003 en toen werd er gesproken over een bedrag van tussen de acht en tien miljard euro per jaar dat werd uitgegeven aan ICT. De helft van het bedrag is naar projecten gegaan die niet zijn afgemaakt."
De risico's bij de overheid zijn twee keer zo hoog als in de private sector, zegt Verhoef. "De belangrijkste oorzaak hiervoor is dat projecten bij de overheid te groot zijn. Ook bepalen politici vaak de deadline, terwijl dat moet worden overgelaten aan ingenieurs", zegt Verhoef. "Als de verschillende afdelingen ook nog aparte wensen hebben dan is dat een recept voor falen."
Opdelen
Bij ICT-projecten van de overheid gaat het vaak om bedragen van ruim tien miljoen euro. "Voor het bedrijfsleven is dat veel geld. Die hebben geleerd dat je beter niet in één keer een groot systeem kan invoeren, maar dat je projecten moet opdelen in keutelprojectjes die je later aan elkaar sluit." Waarom de overheid dat niet doet is Verhoef onbekend.
Tweede Kamerlid Koppejan (CDA) is het eens met Verhoef. Ook hij vindt de projecten bij de overheid veel te groot. Zijn partij heeft in het verleden verscheidene keren Kamervragen gesteld, maar de aanpak gaat nog altijd te langzaam.
Koppejan zou graag zien dat het nieuwe kabinet het verbeteren van het ICT-beleid prioriteit geeft. Hij vindt een professioneler inkoopbeleid en aanbestedingsbeleid essentieel. Nu zouden overheden in sommige gevallen zelf software ontwikkelen en dat is volgens Koppejan geen taak voor de overheid.