NOS VoetbalAangepast

Real-Ajax, weerzien van grootmachten

Real Madrid en Ajax staan woensdag na bijna vijftien jaar wederom tegenover elkaar in Santiago Bernabeu.

Het is de zevende keer dat de clubs elkaar ontmoeten in Europees verband. De Amsterdammers wonnen vier keer, Real Madrid één keer.

In het seizoen 1995/1996 werd het in de groepsfase van de Champions League 1-0 in Amsterdam en 0-2 in Madrid. Dertien jaar eerder won Ajax beide duels in de halve finales van de Europa Cup I (2-1, 0-1).

Alleen in 1967/1968 trok Real aan het langste eind. In de eerste ronde van de Europa Cup I leverden 180 minuten voetbal geen winnaar op, waarna de Koninklijke in een verlenging in Madrid 2-1 maakte.

Staande ovatie

De laatste ontmoeting was op 22 november 1995, toen Ajax de Madrilenen op een 0-2 nederlaag trakteerden. Het spel dat de ploeg van Louis van Gaal vertoonde in de Spaanse hoofdstad resulteerde in een staande ovatie van het thuispubliek.

Het basiselftal van Ajax destijds: Edwin van der Sar, Michael Reiziger, Danny Blind, Edgar Davids, Winston Bogarde; Ronald de Boer, Jari Litmanen, Kiki Musampa; Finidi, Patrick Kluivert, Marc Overmars.

In de 89ste minuut voerde Van Gaal zijn enige wissel uit: Martijn Reuser voor Musampa. Frank de Boer was niet van de partij door een blessure. Davids stond op zijn positie.

Slechte reeks

De laatste keer dat Real Madrid -drievoudig winnaar van de Champions League- de kwartfinales haalde, is alweer zeven seizoenen geleden. Het is aan de nieuwe coach José Mourinho, die met FC Porto (2004) en Internazionale (2010) het toernooi al twee keer won, om daar verandering in te brengen.

De Madrilenen overleefden wel altijd de groepsfase van het miljoenenbal.

Nieuwkomers

Ajax, dat voor de negende keer uitkomt in de Champions League, is met negentien spelers naar Madrid vertrokken. Tot de selectie behoren ook de nieuwkomers Teemu Tainio, Marvin Zeegelaar en Florian Jozefzoon.

Christian Eriksen is eveneens mee naar Spanje. De Deense middenvelder miste zaterdag de thuiswedstrijd tegen Willem II door ziekte. Rasmus Lindgren keert terug in de selectie. De Zweed, die in de basis startte in beide duels met PAOK Saloniki, miste door een knieblessure de start van de eredivisie.

Trainer Martin Jol kan woensdagavond geen beroep doen op verdediger Jan Vertonghen en aanvaller Luis Suarez. Beiden zijn geschorst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl