NOS NieuwsAangepast

Spaarloon komt vandaag vrij

Voor zo'n twee miljoen Nederlanders komt vandaag het spaarloon vrij. In totaal gaat het om ruim vier miljard euro. In juli besloot het kabinet om het spaarloon over de periode 2006 tot en met 2009 vrij te geven voor opname.

Demissionair minister De Jager van Financiën hoopt dat mensen het geld gaan besteden om zo onder meer een impuls te geven aan de detailhandel en daarmee de Nederlandse economie. Reacties van lezers van NOS.nl laten voorlopig anders zien.

Stabiel

Het is niet verplicht om het spaarloon op te nemen. Volgens De Jager is de Nederlandse bankensector inmiddels wel stabiel genoeg om verschuivingen van honderden miljoenen euro's aan te kunnen.

Of het vrijgeven van het spaarloon zal leiden tot meer consumptie is volgens De Nederlandse Vereniging van Banken nog maar de vraag. Uit eerdere ervaringen zou blijken dat de meeste mensen het geld op de spaarloonrekening laten staan of op een andere spaarrekening zetten. Ook uit een analyse van het CPB zou blijken dat het effect op onze economie beperkt is.

Voordelen

Met de spaarloonregeling kunnen werknemers een deel van hun brutoloon belastingvrij sparen. Op het moment dat het spaarloon wordt vrijgegeven, krijgt de rekeninghouder toegang tot het tot dan toe opgespaarde bedrag. Alles wat daarna opnieuw gespaard wordt op het brutoloon, wordt weer geblokkeerd tot het moment dat het weer wordt vrijgegeven.

De laatste keer dat het spaarloon werd vrijgegeven, was in 2005. Toen was het een bedrag van 3,8 miljard euro.

Mensen die ervoor kiezen om het vrijgekomen bedrag op een spaarrekening te zetten, moeten er rekening mee houden dat zij over dat bedrag vermogensbelasting moeten betalen. Als men besluit het geld op de geblokkeerde rekening te laten staan, blijft de rekeninghouder profiteren van de fiscale voordelen.

Klik hier voor meer antwoorden op vragen over spaarloon

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl