NOS NieuwsAangepast

Centrale bank neemt Kabul-bank over

De Kabul-bank is overgenomen door de centrale bank van Afghanistan. Ook is er een onderzoek begonnen naar de rol van de twee hoogste bestuurders en grootste aandeelhouders van de bank en een broer van één van de vicepresidenten van Afghanistan.

De bank kwam twee weken geleden in opspraak door geruchten over corruptie binnen de top. Daarnaast waren er verhalen dat de bank al was overgenomen. Dat werd toen nog ontkend.

Desondanks kwam het tot een stormloop op de bank door mensen die hun geld veilig wilden stellen. Vorige week werd een menigte door de politie uit elkaar geslagen.

Luxe villa's

De centrale bank zegt nu toch tot overname te zijn overgegaan omdat de onrust bleef aanhouden. "Zo kunnen we de mensen geruststellen dat hun geld veilig is", zegt een woordvoerder.

De Kabul-bank is de grootste bank van het land en 300.000 man overheidspersoneel krijgt via de bank uitbetaald. De bank werd in 2004 opgericht en heeft 68 filialen, vooral in de hoofdstad. De bank kent veel banden met de regerende elite in het land; zo is de broer van president Karzai een belangrijke aandeelhouder.

De drie mannen die nu worden onderzocht worden verdacht van corruptie en mismanagement. Zo zou er 120 miljoen dollar zijn weggesluisd voor luxe villa's in Dubai. De bestuurders zijn inmiddels afgetreden.

Verkiezingen

De onrust komt op een slecht moment voor president Karzai. Aanstaande zaterdag zijn er parlementsverkiezingen in het land en de corruptie bij de bank kan hem kwalijk genomen worden door de kiezers.

Hoe lang de Kabul-bank in handen van de centrale bank blijft, is nog niet duidelijk. De woordvoerder houdt het slechts op "voorlopig".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl