NOS NieuwsAangepast

Sporen gedoemde poolexpeditie gevonden

Russische wetenschappers zeggen sporen te hebben gevonden van een gedoemde poolexpeditie uit 1912. Op het meest noordelijke puntje van Europa, Frans Jozefland, werden resten gevonden van de Broesilov-expeditie.

Kapitein Georgi Broesilov begon in de late zomer van 1912 aan zijn reis naar het noorden, in de hoop de Noordoostelijke Doorvaart te vinden, een handelsroute die langs de pool naar Azië zou moeten voeren. 23 mannen en een vrouw begonnen aan de reis met de Heilige Anna, slechts twee van hen zouden de bewoonde wereld weer terugzien.

Broesilov kwam 's winters vast te zitten in het ijs en dreef af naar het noorden. De kapitein had gehoopt in de lente weer verder te kunnen varen, maar het bleek zo koud dat het ijs niet smolt en het schip ook 's zomers vast bleef zitten. Voorraden raakten op en er brak scheurbuik uit onder de bemanning.

Het ijs op

Na een tweede winter besloot officier Albanov zijn geluk op het ijs te beproeven. Met dertien anderen vertrok hij. Slechts Albanov en één andere opvarende overleefden de barre tocht. Van Broesilov of de Heilige Anna werd nooit meer iets vernomen.

De expeditie werd legendarisch in Rusland. Albanov's dagboek, 'In het land van de witte dood', werd een bestseller en er verschenen boeken en films.

Deze zomer bivakkeerde de groep wetenschappers op Frans Jozefland om te weten te komen wat er precies was gebeurd. "We verplaatsten onszelf in de mensen die waren achtergebleven. Wat zouden zij hebben gedaan? Het was nog moeilijker dan een speld in een hooiberg, want het gebied is uitgestrekt."

Laatste voorraad

Eerder deze zomer werden al beenderen gevonden die van de bemanning van de Heilige Anna afkomstig moeten zijn. Nu maakten de wetenschappers bekend ook voorwerpen te hebben gevonden: onder meer een lepel, sneeuwschoenen, een horloge en een sneeuwbril gemaakt van de bodem van twee rumflessen.

"Ook vonden we een pagina van een scheepsjournaal. Het was bevroren in het ijs en nog steeds leesbaar."

In het fragment valt te lezen hoe het laatste proviand eraan ging: "We hebben vandaag voor het laatst tabak gekregen. De lucifers zijn al maanden op." Ook wordt beschreven hoe op ijsberen werd gejaagd voor vlees.

Het is nog altijd niet duidelijk hoe de expeditie precies is afgelopen. Mogelijk is de Heilige Anna door het kruiende ijs gekraakt. Het wrak van het schip is nog steeds niet teruggevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl