NOS NieuwsAangepast

Friestalige kaartautomaten voor Arriva

De verkoop- en oplaadautomaten voor de ov-chipkaart van regiovervoerder Arriva zijn vanaf nu ook in de Friese taal beschikbaar. Naast English, Deutsch en Français kan de reiziger voortaan ook Frysk kiezen.

Het bedrijf komt daarmee tegemoet aan een wens van de provincie Friesland. De vervoerder rijdt in opdracht van de provincie op zes spoortrajecten in Friesland en Groningen. Arriva rijdt ook op de zogeheten Merwede-Lingelijn, tussen Dordrecht en Geldermalsen.

"Dat onze automaten de Friese taal zouden krijgen is al jaren een wens van de provincie Friesland", zegt Arriva-woordvoerder Joyce Pieterman. "Dat kon, dus hebben wij dat nu gedaan."

Omroepen

Volgens Pieterman past de stap van Arriva in het plaatje dat onder andere Friese gemeentes er steeds vaker voor kiezen om in de Friese taal te communiceren. Toch is het Fries niet helemaal nieuw bij het vervoerbedrijf. Sommige stations, zoals Hardegarijp (Hurdegaryp) en Veenwoude (Feanwâlden) worden behalve in het Nederlands ook in het Fries omgeroepen.

Arriva heeft zo'n zestig automaten en oplaadpunten voorzien van de nieuwe taal. Ook bij automaten die buiten de provincie Friesland staan, kunnen reizigers zich in de Friese taal laten instrueren. "Alle automaten worden door een server aangestuurd", zegt Pieterman. "Daardoor kunnen ook reizigers op de Merwede-Lingelijn nu kiezen voor het Fries."

De woordvoerder denkt dat Friesland door de actie van Arriva "goed op de kaart wordt gezet".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl