NOS NieuwsAangepast

'Belangrijke stap voor steviger bankwezen'

De banken moeten hun reserves vergroten om zo beter bestand te zijn tegen financiële tegenslag. Dat is de uitkomst van het internationaal overleg in Basel. Volgens comitévoorzitter Nout Wellink is dit een belangrijke stap voor een steviger bankwezen. "Ik denk dat het een nieuwe crisis veel onwaarschijnlijker maakt."

De kern van het akkoord is dat de banken meer geld in kas moeten hebben, om mogelijke klappen op te kunnen vangen. "We gaan van 2 procent naar 7 procent als het gaat om het harde kapitaal." Wellink noemt geen precieze getallen, maar het gaat om honderden miljarden over een periode van acht jaar.

Minder risico

De maatregelen zouden de kans op een nieuwe crisis aanzienlijk verkleinen. "Daar hebben we vele berekeningen over gemaakt, maar helemaal voorkomen kan het niet worden", aldus Wellink. "Maar als de economie ineens verzwakt, dan heb je een buffer. Het toezicht zal beter moeten worden en op meer financiële instellingen betrekking moeten hebben. Dat is duidelijk."

De banken zullen een aantal jaren inhoudingen op de winst moeten plegen, aldus Wellink. Dat betekent dat ze een aantal jaren de aandeelhouders niet kunnen uitbetalen en ook minder bonussen moeten uitkeren. Voor een ander deel moeten ze het op de kapitaalmarkt halen.

Grommend

Het akkoord kan van invloed zijn op de investeringsdrift van banken en daarmee economische groei tegenwerken. Volgens Wellink is daar rekening mee gehouden. "We hebben het zo gedaan dat naar onze indruk de economie er niet onder lijdt. Het is een stap-voor-stap-proces. We hebben duidelijk rekening gehouden met de zwakke economie aan het begin."

De onderhandelingen verliepen moeizaam volgens de topman, met name in de laatste fase. "Ik ben uiteindelijk met een eindvoorstel gekomen dat men grommend heeft aangehoord en mee naar huis heeft genomen. Dat voorstel is op een klein detail na gister aangenomen door de bankpresident en door de opperhoofden van het toezicht in een groot aantal landen in de wereld."

Het besef van de noodzaak voor een oplossing heeft volgens Wellink de doorslag gegeven. "Het heeft me niet verbaasd dat men akkoord is gegaan. Er moest iets ingrijpends gebeuren na de crisis."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl