NOS NieuwsAangepast

Japans excuus krijgsgevangenen VS

Japan heeft excuses aangeboden aan voormalige Amerikaanse krijgsgevangenen voor de manier waarop ze behandeld zijn in de Tweede Wereldoorlog. Minister van Buitenlandse Zaken Okada noemde die behandeling onmenselijk.

"Ik biedt u mijn diepe en welgemeende verontschuldigingen aan voor de onmenselijke behandeling die u ontving", zei de minister tegen zes oud-krijgsgevangenen en de dochters van twee overleden gevangenen.

Het is voor het eerst dat Amerikaanse oud-krijgsgevangenen op uitnodiging van de regering Japan bezoeken. Uit andere landen waren al eerder krijgsgevangenen naar Japan gekomen.

Bedrijven

De Amerikaanse delegatieleider Tenney is blij met de excuses. De 90-jarige overleefde in 1942 de Dodenmars van Bataan, waarbij 11.000 mensen om het leven kwamen. Daarna moest hij in Japan in een fabriek werken.

Tenney betreurt het feit dat de Japanse bedrijven waar krijgsgevangenen moesten werken nooit hun verontschuldigingen hebben aangeboden. "Nog geen brief. Deze bedrijven zwijgen al 65 jaar en wachten gewoon op onze dood."

Na de excuses in Tokio reizen de zes oud-militairen door naar individuele bestemmingen in het land, zoals de fabrieken waar ze ooit te werk gesteld werden. Tenney weigert het mijnbedrijf waar hij moest werken te bezoeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl