Belgische bisschop vertrekt uit bisdom

De vroegere bisschop van Brugge trekt zich na het misbruikschandaal nu helemaal terug uit zijn bisdom. Bisschop Vangheluwe nam in april ontslag na zijn bekentenis dat hij zijn neefje jarenlang had misbruikt.

Na het uitbreken van het schandaal kreeg de oud-bisschop onderdak in de abdij van Westvleteren, maar op die huisvesting was veel kritiek gekomen.

Op een persconferentie las een woordvoerder vandaag een spijtbetuiging van de oud-bisschop voor. Daarin liet Vangheluwe weten dat zijn spijt over het vele kwaad dat hij heeft aangericht de afgelopen maanden is toegenomen. "Ik zal mij in het verborgene verder bezinnen op mijn leven en mijn toekomst."

Danneels

Gisteren werd in België het rapport gepresenteerd over misbruik in Belgische rooms-katholieke instellingen. In alle internaten werden kinderen seksueel misbruikt, zeker dertien van hen pleegde zelfmoord. \

De Belgische kardinaal Danneels betuigde opnieuw zijn medeleven aan de slachtoffers. Hij zei geschokt te zijn door het kindermisbruik. Hij heeft de verhalen van de slachtoffers gelezen en concludeert dat ze "ronduit gruwelijk" zijn. Hij gaat ervan uit dat de Belgische bisschoppen de betrokkenen helpen bij de verwerking van hun leed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl