NOS NieuwsAangepast

Vogelaarheffing inzet rechtszaak

Meer dan honderd woningcorporaties stappen naar de rechter omdat ze geen Vogelaarheffing meer willen betalen. Ook willen ze het geld terug dat ze eerder hebben betaald.

Jan Reinier van Angeren, advocaat van ongeveer veertig corporaties zegt dat de heffing "in strijd is met het verbod op onteigening. Met de maatregel zou het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) de corporaties onrechtmatig geld ontnemen".

"Verder gaat het geld naar zaken die weinig met volkshuisvesting te maken hebben zoals buurtbarbecues."

Bijstand

De Vogelaarheffing, genoemd naar oud-PvdA minister Ella Vogelaar, werd ingevoerd om arme corporaties in achterstandswijken bij te staan. Alle woningcorporaties in Nederland dragen een bedrag af aan het CFV, die het geld vervolgens weer verdeelt over de corporaties die de veertig Vogelaarwijken moeten opknappen.

Volgens de corporaties die nu naar de rechter stappen, deugt de regeling niet. Zo zijn er corporaties buiten de Vogelaarwijken die het geld harder nodig hebben.

Bovendien kunnen arme corporaties bij rijkere collega's hulp vragen, zeggen ze. Als dat niet lukt, kan het CFV uitkomst bieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl