NOS NieuwsAangepast

Eindverslag Tjeenk Willink pas na weekeinde

Informateur Tjeenk Willink verwacht pas na het weekeinde met zijn eindverslag te komen. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst laten weten.

Later vandaag spreekt Tjeenk Willink nogmaals met de fractieleiders van VVD, PVV en CDA over de voorwaarden voor de vorming van een rechts kabinet. Morgen praat hij nog met de vorige informateur, Opstelten, en de voorzitter van de Eerste Kamer, Van der Linden.

De informateur houdt ook rekening met verplichtingen van de fractievoorzitters. Zo is PVV-leider Wilders dit weekeinde in New York, om een toespraak te houden tegen de bouw van een islamitisch centrum bij Ground Zero.

Tjeenk Willink beëindigde vanmorgen zijn eerste gespreksronde. Hij ontving de fractievoorzitters Rouvoet van de ChristenUnie, Van der Staaij (SGP) en Thieme (PvdD). Gisteravond waren Rutte, Verhagen en Wilders al langsgeweest.

Grote broek

Rouvoet uitte nogmaals zijn zorgen over de gang van zaken van de afgelopen dagen. Hij is voorstander van en stabiel meerderheidskabinet. "Dat kan rechts zijn, maar er zijn ook andere mogelijkheden", zei hij.

SGP-leider Van der Staaij vindt dat de draad van Opstelten weer opgepakt moet worden. "Dat betekent dat wij dus niet in beeld zijn", zei hij. "Het is nooit verkeerd om naar ons te kijken, maar ik ga geen grote broek aantrekken met mijn twee zetels", zei Van der Staaij over eventuele steun van zijn partij aan een coalitie van VVD, CDA met gedoogsteun van de PVV. Hij wil eerst afwachten waar die partijen mee komen.

Geloofwaardigheid

Tjeenk Willink wil "een redelijke mate van zekerheid" dat de onderhandelaars van de VVD, PVV en CDA er nu wel in slagen een rechts kabinet te vormen. Als de gesprekken voor de derde keer zouden stranden, zou de geloofwaardigheid van de toekomstige premier in het geding komen, denkt de informateur.

De drie denken zelf dat ze er nu snel uitkomen. Zij hopen dat oud-informateur Ivo Opstelten opnieuw wordt benoemd om de onderhandelingen over een rechts kabinet met gedoogsteun van de PVV af te ronden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl