NOS NieuwsAangepast

Obama: koranverbranding bedreigt veiligheid

Obama noemt de plannen voor de koranverbrandingen op 11 september een gevaar voor Amerikaanse troepen in het buitenland. Hij denkt dat de verbranding alleen maar meer rekruten voor al-Qaida zal opleveren. Dat zei hij in een interview met de Amerikaanse zender ABC.

"Dit kan ertoe leiden dat meer mensen zich willen opblazen in Amerikaanse en Europese steden", waarschuwde de president. Hij noemde de actie "een stunt" en riep dominee Jones op af te zien van zijn plannen.

Dominee Terry Jones heeft 11 september tot 'internationale koranverbrandingsdag' uitgeroepen. Hij wil zaterdag korans verbranden bij zijn kerk, die slechts vijftig leden heeft. De oproep van de dominee heeft bij de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton tot verontwaardiging geleid.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten heeft zijn ambassades gelast zich op anti-Amerikaans geweld voor te bereiden. De regering houdt er rekening mee dat de aangekondigde verbranding van korans in Florida tot gewelddadige protesten in de moslimwereld leidt.

Gevaar

Ook generaal David Petraeus heeft gewaarschuwd voor de gevolgen van een mogelijke koranverbranding. De hoge militair denkt dat Amerikaanse troepen in het buitenland door de actie mogelijk gevaar lopen.

In de VS hebben veel belangrijke politici zich uitgesproken tegen de actie. Zo noemde oud-vicepresidentskandidaat Sarah Palin de actie "nodeloos kwetsend". Minister Clinton van Buitenlandse Zaken noemde het "respectloos en schandelijk".

Ook in Europa keuren veel mensen de actie af. Bondskanselier Merkel sprak van een "stuitende" actie. Geert Wilders liet gisteren via een sms weten het een "slecht plan" te vinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl