VROM dreigt fosforfabriek met sluiting

De situatie bij fosforfabriek Thermphos in Zeeland is volgens de VROM-Inspectie 'ernstig en zorgwekkend'»
De situatie bij fosforfabriek Thermphos in Zeeland is volgens de VROM-Inspectie 'ernstig en zorgwekkend' NOS

De VROM-inspectie dreigt Thermphos in Ritthem, een van grootste fosforproducenten ter wereld, met sluiting. Het bedrijf stoot te veel dioxine uit en neemt een loopje met milieueisen. De inspectie noemt de situatie bij het bedrijf 'ernstig en zorgwekkend'.

Als het bedrijf niet snel orde op zaken stelt, moet het worden gesloten. Dat zegt de inspectie in stukken die in het bezit zijn van de NOS.

Sinds begin 2009 heeft de Inspectie van het ministerie van VROM in verschillende brieven een klemmend beroep gedaan op de provincie Zeeland om op te treden tegen Thermphos. De situatie bij Thermphos is 'zodanig ongewis en ernstig (pdf)' dat er bij het bedrijf moet worden ingegrepen om 'mogelijke gezondheidschade' te voorkomen.

'Indien dit niet het geval is, zie ik mij genoodzaakt een formeel handhavingsverzoek hiervoor te doen', schreef de inspecteur (pdf) op 26 april. Als de provincie niet zelf stappen onderneemt, dreigt het ministerie de provincie daartoe te dwingen.


Grotere kaart weergeven

Ademhalingsproblemen

Omwonenden van de fosforfabriek, waartoe ook een opleidingscentrum van de politie hoort, klagen over ademhalingsproblemen, hoofdpijn en duizeligheid. "De omwonenden vertrouwen het niet meer", zegt Friedy Geeve van de bewonersraad van Ritthem.

> Bekijk hier de reportage van Nieuwsuur

Dit voorjaar constateerde een groep inspecteurs van provincie, politie en arbeidsinspectie dat ondanks een dodelijk incident de veiligheid bij het bedrijf nog steeds 'ontoereikend en verontrustend' is. Bij Thermphos is het aantal milieu- en veiligheidsincidenten de afgelopen jaren flink toegenomen.

'Veel persoonlijk letsel'

De commissie stelt dat er sprake was van "veel persoonlijk letsel". Incidenten worden volgens de inspecteurs onvoldoende onderzocht. Zo gingen tijdens de inspecties regelmatig gasalarmen af. Het personeel reageerde daar niet meer op.

Hoogleraar milieukunde Lucas Reijnders heeft het hele verslag van deze inspectie (pdf) gelezen. "Ik dacht dat dit ging over een fabriek in Roemenië. Dit is een barre veiligheidscultuur die gelukkig heel zeldzaam is in Nederland."

Dwangsom

De provincie heeft inmiddels een aantal dwangsommen opgelegd om verbetering van het toezicht en de controle bij Thermphos af te dwingen. Maar nog steeds blijkt uit metingen dat het bedrijf meer giftige stoffen uitstoot dan is toegestaan.

Thermphos heeft nu al meer cadmium uitgestoten dan in een heel jaar is toegestaan. De uitstoot van zink en dioxine ligt ook ver boven de maximumnorm.

De Commissaris van de Koningin in Zeeland, Karla Peijs, is verantwoordelijk voor het toezicht op Thermphos. Zij wil het bedrijf de tijd geven om de productie zo aan te passen dat het bedrijf uiterlijk in 2015 aan de normen voldoet.

Geduld

"Thermphos is belangrijk voor Zeeland. Als wij niet tot resultaat komen, zou dat heel erg zijn. Toch moet het bedrijf aan de eisen voldoen", zegt Peijs. Maar uit brieven van de VROM-Inspectie blijkt dat Den Haag veel minder geduld heeft dan de provincie.

In Nederland mag een bedrijf maximaal 0,1 nanogram dioxine uitstoten. De provincie overweegt tot 2015 maximaal 0,4 nanogram toe te staan. Volgens de Inspectie zou Thermphos 'onder geen voorwaarde' meer dan 0,4 nanogram mogen uitstoten.

Overschrijding

Volgens bronnen hebben recente metingen aangetoond dat het bedrijf toch veel meer uitstoot dan die al verhoogde limiet. De Inspectie stelt dat 'de overschrijding van de norm dient te leiden tot onmiddellijk handhavend optreden'. De fabriek zou moeten worden stilgelegd.

Directeur Rob de Ruiter denkt dat Thermphos die norm niet direct zal halen. "Het wordt een hele klus om aan die waarden te voldoen", zegt hij. "In het verleden hebben andere bedrijven veel langer de tijd gekregen. Dit is een fosforfabriek, de oplossing ligt niet op de plank. We moeten het probleem zelf oplossen en dat kost tijd."

'Niet vergund'

De Inspectie maakte zich daar vorig jaar al zorgen over. Uit een brief van 25 mei 2009 (pdf) blijkt dat "er mogelijk sprake is van een structurele emissie van dioxinen. Die emissies zijn niet vergund."

Vorig jaar lag de fabriek enkele weken stil wegens technisch onderhoud. Toen al pleitte de inspectiedienst van het ministerie ervoor om de fabriek alleen op te starten als de uitstoot van dioxine niet hoger zou zijn dan die van een vuilverbrandingsinstallatie. De provincie reageerde daar niet op.

Justitie

Justitie doet nog onderzoek naar het dodelijke ongeval van mei 2009, toen twee werknemers omkwamen bij onderhoudswerkzaamheden in de fabriek. De arbeidsinspectie verwacht binnenkort het onderzoek naar dat incident af te ronden.

Betrokkenen zeggen dat de beide mannen bij onderhoudswerkzaamheden zijn omgekomen omdat een leiding in de tank waarin ze werkten stikstof lekte. Justitie onderzoekt of er sprake is van nalatigheid of schuld.

Ook onderzoekt justitie nog illegale lozingen op de Schelde. Tot vorig jaar loosde het bedrijf verontreinigd water in de Zeeuwse rivier.

Wapenhandelaar

Eind vorig jaar kwam Thermphos ook al in het nieuws, omdat het Openbaar Ministerie in Israël meent dat Thermphos via een stroman in handen zou zijn gekomen van een Russische wapenhandelaar.

De bestuursvoorzitter van Thermphos, Nahum Galmor, zou betrokken zou zijn bij witwaspraktijken. Nahum Galmor ontkent die aantijgingen.

Deel deze pagina

Video

  • video VROM dreigt met sluiting Thermphos De inspectiedienst van het ministerie van Volksgezondheid dreigt het bedrijf Thermphos in Zeeland te sluiten.
  • video Leven onder de rook van een Zeeuwse vervuiler De inspectie van het ministerie van Volksgezondheid dreigt het bedrijf te sluiten, omdat het structureel de... milieuregels overtreedt.
  • video Karla Peijs: 'Moeten Thermphos tijd geven' De inspectiedienst van het ministerie van Volksgezondheid dreigt fosforproducent Thermphos in Zeeland met... sluiting.Volgens de VROM-inspectie is de situatie "ernstig en zorgwekkend". Ze roept de provincie Zeeland op om het bedrijf een ultimatum te stellen. Als Thermphos zich daar niet aan houdt, dreigt sluiting. Commissaris der Koning in Zeeland, Karla Peijs, reageert.

Audio

  • Milieu-inspectie dreigt Thermphos te sluiten De inspectie van het ministerie van Milieu dreigt een van grootste fosforproducenten ter wereld, Thermphos, te sluiten. Als het... bedrijf niet snel orde op zaken stelt moet het worden gesloten. Economieverslaggever Gert-Jan Dennekamp doet verslag.
  • Hoogleraar Reijnders: druk op Thermphos is terecht Hoogleraar Milieukunde Lucas Reijnders heeft de stukken over Thermphos. Volgens hem moet de provincie hard optreden en is het... terecht dat Den Haag druk uitoefent.
  • Rondleiding door de fosforfabriek Thermphos De inspectiedienst van het ministerie van Milieu dreigt fosforproducent Thermphos in Zeeland te sluiten. Verslaggever Gert-Jan... Dennekamp liet zich door directeur Rob de Ruiter rondleiden door de fosforfabriek.

Video en Audio

Meer video en audio