NOS NieuwsAangepast

Roma in Roemenië: er is hier niks te doen

Het Europees Parlement bespreekt deze week het lot van de duizenden Roma-zigeuners die Frankrijk worden uitgezet. Dat land begon vorige maand met het terugsturen van Roma naar Roemenië en Bulgarije.

Het uitzetten van Roma kwam de Franse president Sarkozy op veel kritiek te staan. Mensenrechtenorganisaties spreken van "deportaties" en ook de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, liet zich gisteren tijdens een speech in het Europees Parlement kritisch uit over het beleid van Sarkozy.

Hutten

Tot nu toe heeft Frankrijk een kleine duizend Roma het land uitgezet. Honderden van hen zijn teruggekeerd naar de omgeving van de stad Timisoara, in het westen van Roemenië. In dorpen net buiten de stad wonen ze, veelal in hutten van leem en stro.

"In dit dorp is niet veel te doen", zegt de Roma-coördinator van het dorp Cheveres tegen correspondent David Jan Godfroid. Het belangrijkste probleem is dat er vrijwel geen werk voor de Roma is. "Het is makkelijker om naar het buitenland te gaan en te bedelen, dan hier te blijven zitten en niets te krijgen", stelt ze.

School

De benarde situatie van de Roma is deels te wijten aan discriminatie en werkloosheid, erkent ook de Roma-coördinator. "Maar ze is ook aan de Roma zélf te wijten. Op de school zitten maar heel weinig Roma-kinderen, terwijl ze hier toch een kwart van de bevolking uitmaken", vertelt ze.

Volgens haar krijgen veel Roma-kinderen thuis te horen dat het geen zin heeft om naar school te gaan. Liever zien ouders hun kinderen op 15- of 16-jarige leeftijd trouwen en een baan vinden. "Ze kunnen zich alleen het strikt noodzakelijke veroorloven", zegt de coördinator. "Een kind naar school sturen, hoort daar niet bij."

Krantenverkoper

Een van de uitgezette Roma-zigeuners is Roman Neda. Hij werkte tot enkele weken geleden als krantenverkoper in Parijs. "Op een ochtend stond er ineens een politiemacht rond onze caravan", vertelt hij. Daarna moest hij vertrekken.

"Ik ging naar Frankrijk om geld te verdienen", vertelt Neda, die zegt nooit iets te hebben gestolen. "We verkochten alleen kranten. We deden alles om niet te hoeven stelen."

Premie

In Cheveres, het Roma-dorp even buiten Timisoara, ging het gerucht dat de terugkeerders een premie van 3600 euro en een kleine veestapel opwachtte. Niemand wil het bevestigen, nog niemand heeft de premie in ontvangst genomen.

"Als we geld en vee zouden krijgen, zouden we daar iets mee opbouwen", zegt Neda. "Komt het niet, moeten we wel terug. We kunnen hier niets verdienen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl