NOS NieuwsAangepast

Verhagen: garanties kun je nooit geven

CDA-fractieleider Verhagen denkt dat nieuwe onderhandelingen met VVD en PVV zullen slagen, maar weet niet zeker of hij zijn fractie en het CDA-partijcongres kan overtuigen.

"Garanties kun je nooit geven", zei hij voorafgaand aan een bezoek aan informateur Tjeenk Willink.

Informateur Herman Tjeenk Willink liet op een persconferentie weten dat hij een "grote mate van zekerheid" eist, voordat er een doorstart komt van de onderhandelingen tussen VVD, CDA en PVV.

Rutte zei dat hij nog een stapje verder wil gaan. Volgens hem is er "een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid" dat er een samenwerking tussen de drie partijen komt.

Geloofwaardigheid

De nieuwe 'tusseninformateur' Tjeenk Willink gaf vandaag een toelichting bij zijn opdracht. Hij moet snel onderzoeken of een rechtse samenwerking nu wèl mogelijk is.

Als voor de derde keer moet worden geconcludeerd dat deze coalitie niet kan, tast dat de geloofwaardigheid aan "van de toekomstige minister-president en alle betrokkenen", legde hij uit.

De eerste informateur concludeerde al dat een meerderheidskabinet van VVD, PVV en CDA niet mogelijk is. En vorige week stelde informateur Opstelten dat een rechts minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV er niet in zit.

Tjeenk Willink stelt daarom nu: "Als VVD, CDA en PVV zeggen dat ze door willen met informateur Opstelten, dan moet er een redelijke mate van waarschijnlijkheid zijn dat dit slaagt."

Zesde informatieopdracht

Het is de zesde keer sinds de verkiezingen op 9 juni dat koningin Beatrix een informatieopdracht heeft gegeven.

Uri Rosenthal was de eerste informateur, Herman Tjeenk Willink de tweede. Daarna was opnieuw de beurt aan Rosenthal, dit keer samen met Jacques Wallage. Ruud Lubbers was de vierde, Ivo Opstelten de vijfde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl