NOS NieuwsAangepast

Human Rights Watch blij met 100 miljoen

De Amerikaanse belegger en filantroop George Soros geeft honderd miljoen dollar (78,5 miljoen euro) aan de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Het geld wordt de komende tien jaar in termijnen uitbetaald.

De miljardair Soros heeft niet eerder zo'n grote donatie gedaan aan een niet-gouvernementele organisatie. "Human Rights Watch is een van de meest effectieve organisaties die ik steun", zei Soros. "Mensenrechten ondersteunen onze grootste ambities: ze staan aan de basis van open samenlevingen."

Human Rights Watch werkt nu met een jaarbudget van bijna vijftig miljoen dollar. De organisatie wil met het geld meer kantoren openen in landen waar de mensenrechtensituatie ver onder maat is. "Vooral in Afrika", zegt oud-politicus Boris Dittrich, die werkt op het hoofdkantoor van de mensenrechtenorganisatie in New York.

Rapporten

"We zijn er ontzettend blij mee", zegt Dittricht over de schenking. "We gaan mensenrechtenschendingen in kaart brengen, slachtoffers interviewen, rapporten schrijven en die vervolgens aanbieden aan de Verenigde Naties en andere organisaties."

Soros verdiende een groot deel van zijn fortuin in 1992, toen het Britse pond werd losgekoppeld van andere Europese munten en hij speculeerde op een waardedaling van het pond. Zakenblad Forbes schat dat hij een vermogen heeft van elf miljard euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl