NOS NieuwsAangepast

Genocide makkelijker te vervolgen

Nederland krijgt meer mogelijkheden om internationale misdrijven aan te pakken. Met terugwerkende kracht kunnen verdachten van volkenmoord worden vervolgd en berecht.

Ook wordt het mogelijk om verdachten van genocide en oorlogsmisdrijven in een niet-gewapend conflict uit te leveren. Dat staat in een wetsvoorstel dat minister Hirsch Ballin naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Nederland kan met de bestaande wet alleen verdachten vervolgen voor misdrijven die zijn gepleegd na 1 oktober 2003. Dat betekent bijvoorbeeld dat verdachten van de genocide in Rwanda in 1994 die hier wonen, niet kunnen worden vervolgd. Het OM moet dan noodgedwongen oorlogsmisdrijven of foltering ten laste proberen te leggen, in plaats van genocide.

De grens wordt in de nieuwe wet vervroegd naar oktober 1970.

Onaanvaardbaar

Volgens het ministerie van Justitie is het "onaanvaardbaar dat een vreemdeling die zich elders heeft schuldig gemaakt aan genocide" hier niet vervolgd wordt omdat Nederland daar toen het misdrijf werd gepleegd geen rechtsmacht voor had. "Dat is een onwenselijk signaal naar slachtoffers en hun familie."

Genocide wordt binnen de internationale rechtsorde tot de meest ernstige misdrijven gerekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl