NOS NieuwsAangepast

WK-bid: alle bezwaren op een rij

Binnen de gemeenteraden van de vijf steden die kandidaat zijn als speelstad voor het WK voetbal in 2018 bestaan grote twijfels over de kandidatuur. De lokale volksvertegenwoordigers willen er alleen mee instemmen als de Rijksoverheid harde garanties geeft voor het betalen van de kosten.

Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs de gemeenten. De raden hebben in december het laatste woord over het WK. Lees hier de bezwaren per gemeente.

Amsterdam

In Amsterdam committeert de PvdA zich als enige zonder voorwaarden aan het WK-bid. De partij onderschrijft dat de hoofdstad extreem slecht bij kas zit, maar denkt dat het probleem tegen 2018, wanneer het WK moet plaatsvinden, wel is opgelost.

De VVD steunt deze redenatie in afgezwakte vorm, maar zegt er wel bij dat Den Haag het feestje moet betalen. "Hier is het geld namelijk op", stellen de Amsterdamse liberalen.

Felste tegenstanders van de manier waarop bestuurlijk is omgesprongen met het WK-bid zijn D66, het CDA, Groen Links en Red Amsterdam. Raadslid Jan Paternotte (D66) vergelijkt de werkwijze van het college met een familie die een huis koopt, zonder te weten of ze het eigenlijk kan betalen.

Wachten met een discussie over financiering tot na de toewijzing – die staat voor 2 december gepland – vinden de tegenstanders volstrekt onverantwoord.

"Dan moet je maar zien hoe het financieel uitpakt", zegt Marijke Shahasavari van het CDA. "Hoe kwetsbaar je daarmee bent, hebben we bij de bouw van de Noordzuidlijn gezien. We kunnen ons niet veroorloven nog zo'n financieel risico te nemen."

Eindhoven

Al voor het tot een debat in de gemeenteraad heeft kunnen komen, heeft het WK voor politieke problemen in Eindhoven gezorgd. Oppositiepartij CDA nam het burgemeester Rob van Gijzel niet in dank af dat hij op eigen houtje een miljoen euro uittrok om het kantoor van het Holland WK Bid naar Eindhoven te krijgen.

"Onze burgemeester is ambitieus en snel, maar dit ging wel erg snel", reageert CDA-fractievoorzitter Maarten Houben. "Het is maar helemaal de vraag of we nog iets terugzien voor die miljoen euro. Voor ons staat voorop dat het WK de inwoners niks mag kosten. We staan voor pijnlijke bezuinigingen, bijvoorbeeld op de schooltandarts. Dan past het niet om miljoenen uit te geven aan een WK. We willen daarover keiharde garanties. Want alleen harde garanties zijn iets waard."

Ook de grootste collegepartij in Eindhoven, de PvdA, wil alleen op basis van harde garanties instemmen met het WK-bid. "Op het moment dat het WK wordt toegewezen en wij als PvdA een definitief besluit moeten nemen, moeten we concrete en keiharde garanties hebben. Ook moet een transparant overzicht komen van de financiële consequenties, op basis waarvan we kunnen besluiten", zegt fractievoorzitter Mieke Verhees.

Enschede

Raadsleden hoeven in Enschede geen hard debat aan te gaan over wie gaat opdraaien voor de kosten van het WK-bid. Burgemeester Peter den Oudsten heeft al duidelijk gemaakt dat zijn stad alleen met spijkerharde garanties van Den Haag speelstad zal worden. "Zonder garanties geen WK", aldus de burgemeester.

Binnen de gemeenteraad pleiten vooral CDA en GroenLinks voor harde voorwaarden. Het CDA denkt dat het met de uitbreiding van het stadion wel goed komt, maar vreest de kosten die nieuwe wegen en parkeerterreinen rond het stadion met zich meebrengen. "Dat zijn kostbare investeringen, waarvoor we geen geld hebben", aldus het CDA.

De christendemocraten vinden dat het Rijk stevig de beurs moet trekken. Een kostenverdeling van allebei 50 procent is onacceptabel voor het CDA. "Dan gaat het niet door", zegt de partij.

Heerenveen

In Heerenveen is een duidelijke meerderheid voor de komst van het WK. Maar de raad maakt zich grote zorgen of de provincieplaats – Heerenveel telt 43.000 inwoners – het evenement wel kan betalen. Heerenveen heeft zich al gecommitteerd aan de bouw van een nieuw Thialf. Extra miljoenen voor het opwaarderen van het Abe Lenstrastadion, zijn er niet.

"We hebben het geld niet eens", stelt PvdA-fractievoorzitter Jelle Zoetendal. De sociaaldemocraten krijgen steun van de VVD en Gemeentebelangen Heerenveen. Samen hebben deze partijen een ruime meerderheid in de raad.

Rotterdam

Grootste fan van het WK in de havenstad is Leefbaar Rotterdam (LR). De Leefbaren noemen de organisatie van het kampioenschap "een unieke kans, die je niet moet laten glippen door geruzie tussen overheden".

Er ligt wel een complicerende factor op tafel, in de vorm van een aangenomen motie over de bouw van een nieuwe Kuip. In de Rotterdamse raad is een meerderheid voor dat nieuwe stadion, maar er is geen meerderheid om daar 200 miljoen euro in te steken. Zonder garanties van het Rijk komt er geen stadion voor 80.000 mensen, zoals de FIFA van ten minste twee speelsteden eist.

De PvdA heeft niet uigesloten te investeren in nieuw stadion, maar hoeveel die partij voor een nieuwe voetbaltempel overheeft, is onduidelijk. De partij vindt het WK financieel vooral "een zaak van het Rijk".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl