NOS NieuwsAangepast

Rutte: soms lopen dingen zoals ze lopen

"Uiterst ongelukkig." Zo noemde VVD-leider Rutte het moment waarop VVD, CDA en PVV hebben besloten de onderhandelingen over een rechts kabinet te hervatten.

Hij deed dat in het debat in de Tweede Kamer met oud-informateur Opstelten over het mislukken van een kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV.

Rutte vindt het ongelukkig dat tot hervatting van de onderhandelingen is besloten terwijl de koningin nog bezig was aan een adviesronde. Maar hij zei "geen spelletjes" te spelen. "Soms lopen dingen zoals ze lopen."

'Nieuw feit'

Fractievoorzitter Rouvoet van de ChristenUnie zei dat Rutte het staatshoofd heeft geschoffeerd. Maar Rutte wees erop dat er een nieuw feit was ontstaan, nadat PVV-leider Wilders had aangegeven dat hij door wilde onderhandelen.

Volgens Rutte zou het raar geweest zijn als hij hier niet op in was gegaan, terwijl iedereen weet dat hij een groot voorstander is van een rechts kabinet.

Ook CDA-fractievoorzitter Verhagen wees erop dat hij steeds een voorstander van 'rechts' is gebleven en dat hij vorige week al pleitte voor voortgang van het overleg.

PvdA-leider Cohen noemde de gang van zaken in de formatie "een zooitje" en "een volstrekt chaotische situatie".

Pechtold van D66 vindt dat deze formatie "een farce" begint te worden. "De afgelopen week is slecht voor de politiek als geheel en draagt bij aan het chagrijn in de samenleving."

'Provocatie'

Volgens GroenLinks-leider Halsema voltrekt de formatie zich "in een sfeer van provocatie en polarisatie". "Als dit de toon van de formatie is, wat voor regering wacht ons dan?"

SGP-voorman Van der Staaij typeert deze formatie als "de formatie van de verrassende wendingen". Hij vindt dat VVD, CDA en PVV zich schuldig hebben gemaakt aan "een verbazende en onhoffelijke gang van zaken. Het had anders gekund en gemoeten."

In het debat zei ex-informateur Opstelten dat hij bij de besprekingen van de afgelopen weken "chemie" tussen de onderhandelaars had geconstateerd. Volgens hem hadden de onderhandelaars de wil om eruit te komen. Daarom was hij ook verrast door de kritische brief van Klink.

Opvolger

Aan het begin van de eerste vergadering van de Tweede Kamer na het zomerreces is het CDA-Kamerlid Raymond Knops geïnstalleerd. Hij volgt Ab Klink op, die gisteren zijn vertrek bekendmaakte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl