NOS NieuwsAangepast

Ahmadinejad weigert Nederlandse bijstand voor gevangene

De Iraanse president Ahmedinedjad zal niet ingaan op aanhoudende verzoeken van de Nederlandse regering om een Nederlands-Iraanse vrouw die in Teheran in de gevangenis zit, bij te kunnen staan. Ahmedinedjad zegt dat in een exclusief interview met Nieuwsuur, de nieuwe actualiteitenrubriek van de NOS en de NTR dat vanavond van start gaat.

De vrouw wordt ervan beschuldigd dat ze banden heeft met een gewapende oppositiegroep. Ook zou bij haar arrestatie bijna een halve kilo cocaïne zijn aangetroffen. Voor die twee vergrijpen kan in het streng islamitische Iran de doodstraf worden opgelegd.

Arrestatie

De 45-jarige Zahra Bahrami kwam regelmatig in Iran, onder meer om haar kinderen te bezoeken. Rond de jaarwisseling werd ze gearresteerd. Haar arrestatie werd door de Iraanse autoriteiten pas een paar weken geleden bekendgemaakt.

Bahrami zou onder zware psychologische druk staan. Gisteren werd ook haar advocaat gearresteerd.

'Iraans of Nederlands'

Tijdens het interview voor Nieuwsuur bracht de verslaggever het lot van de vrouw onder de aandacht. Op de vraag of een vertegenwoordiger van de Nederlandse regering Bahrami mag bezoeken, antwoordt Ahmadinejad: "Dat kan niet. Iran erkent de dubbele nationaliteit niet. Je bent Iraans of Nederlands."

De Iraanse president zegt verder dat als Bahrami van oorsprong Nederlandse zou zijn, de Nederlandse ambassade haar belangen uiteraard had mogen behartigen. "Maar voor een geboren Iraanse is dat uitgesloten", zegt Ahmadinejad.

Contact

Het ministerie van Buitenlandse zaken zegt het standpunt van de Iraanse regering te kennen. Toch blijft de ambassade proberen contact met Bahrami te krijgen. Ook blijft Nederland aandringen op een eerlijk proces, zegt het ministerie.

Het hele interview met president Ahmadinejad wordt vanavond om 22.00 uur uitgezonden in Nieuwsuur, op Nederland 2. In het gesprek zal Ahmadinejad ook ingaan op het Iraanse atoomprogramma en Geert Wilders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl