NOS NieuwsAangepast

Taliban willen verkiezingen verstoren

De Taliban zullen er alles aan doen om de parlementsverkiezingen in Afghanistan te ontregelen. Dat heeft een woordvoerder van de militanten tegen persbureau Reuters gezegd. Hij zei dat er aanslagen gepleegd zullen worden op buitenlandse en Afghaanse troepen en waarschuwde de bevolking om op 18 september niet te gaan stemmen.

De aankondiging komt een dag na de bekendmaking van president Hamid Karzai om een commissie in te stellen die vredesonderhandelingen met de Taliban moet beginnen.

Eerste keer

Het is de eerste keer dat de Taliban expliciet bedreigingen uiten over de parlementsverkiezingen. Volgens de Verenigde Naties zijn de afgelopen weken al vier kandidaten omgekomen bij aanslagen en zijn tientallen campagnemedewerkers gewond geraakt. Zo'n 2500 kandidaten strijden om 249 parlementszetels.

De verkiezingen worden gezien als test voor de stabiliteit van Afghanistan. Ondanks de aanwezigheid van ruim 150.000 Amerikaanse militairen, is de veiligheidssituatie in het land verslechterd. President Obama wil in december met een nieuwe Afghanistan-strategie komen.

Niet geslaagd

Vorig jaar pleegden de Taliban zo'n 130 aanslagen rond de Afghaanse presidentsverkiezingen, maar ze slaagden er niet in om die op grote schaal te ontregelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl