Motorcoureur Tomizawa verongelukt

Shoya Tomizawa na zijn Moto2-zege eerder dit seizoen in Doha.»
Shoya Tomizawa na zijn Moto2-zege eerder dit seizoen in Doha. AFP

Shoya Tomizawa is na een crash in de grand prix van San Marino overleden. De Japanse motorcoureur, die zevende stond in het WK-klassement van de Moto2, is slechts 19 jaar geworden.

Halverwege de race kwam Tomizawa ten val, waarna de Italiaan Alex de Angelis rijder uit de Suter-stal niet meer kon ontwijken en frontaal op hem botste. Tomizawa werd in kritiek toestand naar het ziekenhuis gebracht, alwaar hij niet veel later overleed.

Tomizawa gold als een groot talent. Hij was pas drie jaar toen hij al rondjes reed op een 'pocketbike'. Zijn debuut in het wereldkampioenschap wegrace maakte hij in 2006. Dit jaar zegevierde hij in Qatar in de eerste race in de nieuwe klasse Moto2, de opvolger van de 250cc.

Ondanks het zware ongeluk ging de wedstrijd gewoon door. Toni Elias won de race en boekte daarmee zijn zesde zege van dit seizoen. Op zijn Moriwaki bleef hij zijn landgenoot Julian Simon en de Zwitser Thomas Luthi voor. Elias gaat soeverein aan de leiding in de tussenstand van het WK.

Pedrosa

Dani Pedrosa zegevierde in de MotoGP-klasse. De Spaanse Honda-coureur, vorige week ook al de snelste in Indianapolis, bleef zijn landgenoot en ranglijstaanvoerder Jorge Lorenzo voor. Het gat tussen de nummer één en twee na elf van de achttien races bedraagt niettemin nog altijd 68 punten.

Jasper Iwema kon geen potten breken in de 125cc-categorie. Hij werd slechts 21ste in de door Marc Marquez gewonnen wedstrijd. De Spanjaard verstevigde met zijn zesde zege van dit seizoen zijn leidende positie in de tussenstand.

Deel deze pagina

Audio Hans van Loozenoord

  • "Het was een verschrikkelijk ongeluk" De Japanse motorcoureur Shoya Tomizawa is overleden na een zware val tijdens de GP van San Marino. Dat gebeurde in de Moto2-klasse.... Dat moet keihard zijn aangekomen in de motorsport. U hoort Hans van Loozenoord.

Audio Treurnis

  • Zeelenberg over dood Tomizawa Shoya Tomizawa is na een crash in de grand prix van San Marino overleden. De Japanse motorcoureur, die zevende stond in het... WK-klassement van de Moto2, is slechts 19 jaar geworden. Oud-coureur Wilco Zeelenberg werkt als manager bij het MotoGP-team van Yamaha en kwam in Langs de Lijn aan de telefoon.

Video en Audio

  • » Siemerink: vorm is niet optimaal Audio Davis Cup-captain Jan Siemerink heeft zijn selectie voor het duel tegen Kroatië bekend gemaakt. Een...2 sep 2014, 14 keer afgespeeld
  • » US Open 2014: Murray-Tsonga Video Beelden van de partij tussen Andy Murray en Jo-Wilfried Tsonga in de achtste finales van de US Open...2 sep 2014, 195 keer afgespeeld
  • » Terugblik US Open: dag 8 Audio Tenniscommentator Marcella Mesker blikt terug op dag 8 van de US Open.2 sep 2014, 126 keer afgespeeld

Meer video en audio