NOS NieuwsAangepast

Merkel wil snel besluit over kernenergie

De Duitse bondskanselier Merkel (CDU) heeft haast. Oorspronkelijk zou haar regering eind september een besluit nemen over de toekomst van de zeventien kerncentrales in Duitsland, maar Merkel wil vandaag al een knoop doorhakken.

Daarom praat ze in haar Kanzleramt eerst met de betrokken ministers, die van Milieu en Economische Zaken. Later schuiven de partijleiders van de andere regeringspartijen CSU en FDP aan, Horst Seehofer en Guido Westerwelle. Ook minister Schäuble van Financiën is bij het overleg van de partij. Centraal staat de vraag of de centrales ook na 2022 open mogen blijven en zo ja, hoe lang dan nog.

Atomausstieg

De rood-groene regering (SPD en Groenen) van bondskanselier Gerhard Schröder besloot in 2000 tot de zogeheten 'Atomausstieg'. Dat plan voorzag dat het in 2022 afgelopen moest zijn met de kernenergie uit Duitse centrales. Duitsland zou dan geheel en al overgeschakeld moeten zijn op 'schone' energiebronnen, zoals wind en zonlicht.

Aan de haalbaarheid daarvan rees twijfel, die niet in het minst werd gezaaid door grote energiebedrijven. Die voorspellen dat Duitsland, als het aan de Atomausstieg vasthoudt, straks kernenergie moet importeren om te kunnen voorzien in de energiebehoefte. Dat is veel duurder dan zelf kernenergie produceren. "En hoe smerig is kernenergie nu eigenlijk?", vroegen de bedrijven zich af.

Doelwit

Dat er nog steeds geen oplossing is voor de opslag van kernafval, daarover zwijgen de voorstanders van kernenergie liever. Maar het is wel de reden waarom veel Duitsers ervan af willen. Bovendien zijn kerncentrales een potentieel terreurdoelwit. Volgens een gisteren uitgelekt rapport zijn de Duitse kerncentrales onvoldoende beschermd tegen aanslagen.

Zoals over vrijwel alles is de regering-Merkel ook over de toekomst van de kerncentrales verdeeld. Merkel en FDP-leider Westerwelle willen de centrales tien tot vijftien jaar langer openhouden. Minister van Economische Zaken Brüderle, ook FDP, vindt dat te zuinig, terwijl milieuminister Röttgen (CDU) dat "te royaal" acht. Omdat Merkel het voortdurende gekibbel binnen haar coalitie beu is, wil ze nu snel een eensgezind besluit.

Agenda

Het liefst dus vandaag. Maar het kan een latertje worden voor haar en de ministers; alle betrokkenen zijn gevraagd hun agenda voor vanavond vrij te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl