NOS NieuwsAangepast

Karzai stelt vredescommissie in

President Karzai van Afghanistan heeft een commissie ingesteld die moet proberen vredesbesprekingen te beginnen met de Taliban. In juni gingen ruim 1600 Afghaanse stamhoofden en religieuze leiders tijdens een zogeheten vredesjirga al akkoord met zo'n commissie.

De Verenigde Staten steunen het initiatief van Karzai, maar wil dat er alleen wordt gepraat met Taliban die geweld afzweren. Tot nu toe is elke poging tot onderhandelingen met de Taliban mislukt, onder meer omdat die blijven eisen dat eerst alle buitenlandse troepen vertrekken.

'Belangrijke stap'

In een verklaring noemt Karzai het instellen van de commissie "een belangrijke stap op weg naar vrede". Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken is verheugd over het bericht uit Kaboel en zegt dat vrede in Afghanistan alleen mogelijk is door onderhandelingen.

De commissie gaat bestaan uit zo'n vijftig Afghanen uit alle geledingen, onder wie ook voormalige Talibanstrijders. Wie dat precies zijn, wordt na de ramadan bekendgemaakt. De islamitische vastenmaand eindigt komende week.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl