NOS NieuwsAangepast

Afghanen nemen massaal geld op

In Afghanistan hebben duizenden mensen geprobeerd hun geld op te nemen bij de Kabul Bank, de grootste financiële instelling van het land. De stormloop begon woensdag. Amerikaanse media meldden toen dat de bank meer schulden dan bezittingen heeft.

Ook zou de leiding van de bank zich schuldig hebben gemaakt aan grootschalige corruptie. De bankpresident, die inmiddels is ontslagen, zou ten minste 160 miljoen dollar moeten terugbetalen. Die had de man geïnvesteerd in onroerend goed in Dubai.

Dubai

De Amerikaanse krant Washington Post schreef gisteren dat de de broer van de Afghaanse president Karzai, Mahmud Karzai, in een van de luxe huizen in Dubai zou hebben gelogeerd.

Volgens de Afghaanse Centrale Bank is er geen sprake van corruptie. Twee topmannen zouden vrijwillig zijn afgetreden in verband met nieuwe regels. Wel heeft de Centrale Bank een nieuwe bewindvoerder benoemd.

Vertrouwen

President Karzai heeft gezegd dat alle tegoeden door de overheid worden gegarandeerd. Daarmee hoopt hij het vertrouwen in de Kabul Bank te herstellen.

De Kabul Bank werd in 2004 opgericht. De Afghaanse overheid betaalt via het geldinstituut salarissen uit aan ambtenaren, leraren en soldaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl