NOS NieuwsAangepast

Kindermisbruik schokt Portugal

In Portugal zijn zes mannen en een vrouw veroordeeld voor het misbruiken van kinderen in een opvangtehuis. Onder hen is Carlos Cruz, een bekende televisiepresentator. Hij claimt dat hij onschuldig is en spreekt van "een van de grootste juridische dwalingen uit de geschiedenis van Portugal".

De zeven zijn veroordeeld voor het verkrachten en misbruiken van 32 jongens in de jaren negentig. Hoewel de jury nog niet alle aanklachten heeft bekendgemaakt, acht de rechter het overgrote deel al wel bewezen.

Langstlopend

De rechtszaak is al vijf jaar aan de gang en is daarmee de langstlopende kindermisbruikzaak in Portugal. In totaal zijn meer dan 800 getuigen en experts gehoord.

De hoofdverdachte is een oud-chauffeur voor het opvangtehuis. Hij vergreep zich op grote schaal aan de jongens. Ook verhuurde hij de kinderen aan andere mensen, onder wie Cruz.

Donkere kelder

De 32 slachtoffers gaven tijdens de rechtszaak gedetailleerde verklaringen over wat ze was overkomen. Ze zeiden dat ze verkracht waren in een donkere kelder, maar ook spraken ze over auto's en afgelegen huizen. Een van de kinderen, nu een twintiger, werd zo ernstig mishandeld dat hij nu incontinent is.

Bijna alle slachtoffers wisten hun belagers in de rechtbank aan te wijzen.

Naar verluidt legt de rechter later vandaag de straffen op. De verdachten kunnen een celstraf van maximaal tien jaar krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl