EU-miljarden voor Roma raken 'zoek'
Door correspondent Tijn Sadée
In het Europees Parlement bestaat grote twijfel of het geld dat de Europese Commissie jaarlijks in Roma-zigeuners investeert, wel goed besteed wordt. De geldstromen naar projectbureaus voor Roma in Oost-Europa worden door de Europese Commissie weliswaar uitvoerig gecontroleerd, maar hoe het geld uiteindelijk in het land van bestemming, bijvoorbeeld in Roemenië, wordt gebruikt, "moeten de Roemenen zelf weten", zegt een bron binnen de Commissie.
De EU investeert via het Europees Sociaal Fonds jaarlijks 17,5 miljard euro in kwetsbare groepen in Europa. Het leeuwendeel, ruim 13 miljard, gaat naar Roma. "Dat is heel erg veel", zegt de Brusselse onderzoekster Livia di Nardo die in opdracht van de Commissie de uitgaven in kaart bracht.
"De kans dat geld wordt misbruikt ligt constant op de loer", zegt de Roemeense mensenrechtenactiviste en Europarlementariër Renate Weber.
Strijd
"Misbruik bij de besteding van EU-gelden kost de Europese burger miljoenen euro's", zegt een andere Roemeense Europarlementariër, Monica Macovei, wier leven in Roemenië onmogelijk werd gemaakt vanwege haar strijd tegen corruptie.
"Een groot deel van het Europese projectgeld, dat is bestemd voor Roma-integratieprojekten in Oost-Europa, raakt zoek", zegt ook de Nederlandse Europarlementariër Dennis de Jong (SP). Volgens hem waarschuwt de Europese Rekenkamer al langer dat veel van dat hulpgeld niet te verantwoorden is. "Er is vaak corruptie in het spel", zegt hij.
Overleg
Op initiatief van de Franse president Sarkozy komen volgende week maandag in Parijs migratie- en integratieministers uit zes EU-lidstaten bijeen voor overleg over de Roma-zigeuners. Sarkozy ligt onder vuur, nadat hij vorige maand besloot honderden Roma uit te zetten.
Nederland is maandag niet bij het overleg. Volgende week wordt er ook over de Roma-kwestie gedebatteerd tijdens de plenaire sessie van het Europees Parlement in Straatsburg.
Luister aan de rechterkant van deze pagina naar een reportage van correspondent Tijn Sadée over de Roma-discussie in het Europees Parlement.