NOS NieuwsAangepast

Olieramp kost BP 6,2 miljard euro

De olieramp in de Golf van Mexico heeft olieconcern BP tot nog toe 6,2 miljard euro gekost. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers die het bedrijf heeft bekendgemaakt.

Alleen al de afgelopen maand gaf BP twee miljard euro uit aan de gevolgen van de explosie. Het geld werd besteed aan onder meer schadeclaims en de schoonmaakoperatie in de Golf.

Na de explosie op een boorplatform van BP in april stroomden miljoenen liters olie in zee. Het duurde ruim honderd dagen voordat de oliemaatschappij het lek voorlopig kon dichten.

Tijdelijke oplossing

Een tijdelijke kap op de lekkende bron zorgde er in juli voor dat de oliestroom tot bedaren kwam. Toen stroomden er nog steeds 60.000 olievaten per dag in zee.

Daarna heeft BP cement gestort in de lekkende boorput. Het cement is op een diepte van 1500 meter in het lek gepompt, bovenop een laag kleiachtige zware modder.

Definitief dicht

De oliemaatschappij is nu op een grotere diepte bezig met het storten van cement in de boorput. Later deze maand moet het lek definitief gedicht zijn.

De kosten van BP zijn nu nog steeds fors. De hulptroepen die nu aanwezig zijn in de Golf van Mexico kosten het bedrijf nog zo'n 770.000 euro per dag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl