NOS NieuwsAangepast

Hirsch Ballin onderzoekt levensgevaarlijke portofoons

Minister Hirsch Ballin onderzoekt of de digitale C2000-portofoons die worden gebruikt door brandweermensen, sneller kunnen worden vervangen. Vakorganisaties slaan alarm omdat het systeem uit 2004 problemen oplevert.

De vakorganisaties die de belangen van beroeps- en vrijwillige brandweerlieden vertegenwoordigen willen af van de falende C2000-portofoons die op het moment worden gebruikt. Ze roepen in een brief de Arbeidsinspectie op om de ARBO-wet te handhaven en te eisen dat er nieuwe portofoons komen.

Hirsch Ballin wil de vervanging wel versnellen, maar wijst op de procedures die voor overheidsaankopen gelden en zegt dat de veiligheidsregio's zelf ook een verantwoordelijkheid hebben.

Slecht functioneren

Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak, CMHF en de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) zeggen dat de falende portofoons "voor levensgevaarlijke situaties zorgen". Als de brandweerlieden de zogenoemde DMO-functie gebruiken, waarbij tussen twee portofoons kan worden gecommuniceerd, valt regelmatig de verbinding weg.

In mei bleek al uit onderzoek dat de portofoons in deze stand slecht functioneren. De problemen zijn wel op te lossen, maar dat zal een paar jaar duren. De vakbewegingen vinden dat te lang.

De vakbewegingen willen dat wordt onderzocht of een ander systeem kan worden aangeschaft. Er zijn al korpsen die weer zijn overgestapt naar de analoge portofoons. De C2000-portofoons zijn digitaal. Al sinds de invoering van dat systeem zijn er klachten over de werking van de apparaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl