NOS NieuwsAangepast

'Simon Wiesenthal werkte voor Mossad'

De bekende nazi-jager Simon Wiesenthal werkte jarenlang voor de Israëlische geheime dienst Mossad. Dat blijkt uit documenten die staan in een nieuwe biografie.

Biograaf Tom Segev kreeg toegang tot het persoonlijke archief van Wiesenthal en ontdekte dat hij een tiental jaren elke maand 300 dollar had gekregen van de Israëlische ambassade in Wenen. Wiesenthal had de codenaam Theocrat. De Mossad financierde Wiesenthals eerste kantoor in Wenen in 1960 en gaf hem een Israëlisch paspoort.

In ruil voor de steun hielp Wiesenthal de geheime dienst om nazi-misdadigers op te sporen.

Eichmann

Volgens de biografie tipte Wiesenthal de Mossad dat Adolf Eichmann zich in Argentinië verborgen hield. Uiteindelijk werd Eichmann, ook wel de architect van de Holocaust genoemd, daar opgepakt en in Israël ter door veroordeeld.

Uit brieven van Wiesenthal blijkt nu dat hij tegen de executie van Eichmann was. Overigens niet uit humanitaire gronden, maar omdat hij dacht dat Eichmann nog niet alles had verteld wat hij wist.

Simon Wiesenthal zat tijdens de Tweede Wereldoorlog in verschillende concentratiekampen gevangen. Na de oorlog spoorde hij honderden nazi's op. Hij stierf in 2005 op 96-jarige leeftijd in Wenen.

'De nazi-jager: Het leven van Simon Wiesenthal' verschijnt op 9 september in de Nederlandse vertaling bij uitgeverij Balans.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl